Erişilebilirlik

Amerika Göçmenlik Sistemini Yenilemeye Hazırlanıyor


Önerilen yeni reform paketi yasalaşırsa, kaçak göçmenlerle, Amerika’da belirli alanlarda doktora ve yüksek lisans yapanlar Yeşil Kart alabilecek

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerden oluşan bir Kongre grubu, Amerikan göçmenlik yasalarında bir dizi değişim öngören yeni öneri paketini açıkladı. Pakette, halen ülkede yasal statüsü olmadığı halde kaçak olarak kalanlara da vatandaşlık hakkı verilmesi önerisi yer alıyor.

Beş sayfalık öneri paketi, Amerika’daki göçmenlik sisteminin artık işlevini yitirdiği tespitiyle başlıyor. Başkan Barack Obama’nın da yarın yapacağı bir konuşmada göçmenlik sisteminde reform çağrısında bulunması bekleniyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin önerileri yasalaşırsa, kaçak göçmenler, kayıt yaptırdıktan sonra, haklarında yapılacak özgeçmiş soruşturmasından geçtiklerinde ceza ve birikmiş vergi borçlarını ödeyerek yasal statü elde edebilecek. Bu şekilde Amerika’da yasal olarak yaşayıp, çalışabilecek ve daha önceden Yeşil Kart başvurusunda bulunanların işlemleri tamamlandıktan sonra bu kartı almaya hak kazanabilecek.

Plan, ülkeye çocuk yaşta giren kaçak göçmenlerle, tarım işçilerini kapsamıyor.

Plan ayrıca işverenlerin, çalıştıracakları kişilerin yasal statüsünü belirlemelerini sağlayacak yeni bir sistem kurulmasını da öngörüyor.

Göçmenlik reform paketini demokrat senatörlerden Charles Schumer, Dick Durbin, Robert Menendez ve Michael Bennet ile Cumhuriyetçi meslektaşları John McCain, Lindsey Graham, Marco Rubio ve Jeff Blake ortaklaşa hazırladı.

Bu senatörler, göçmenlik konusunun önemli bir gündem maddesi olduğu Arizona, Florida, Güney Carolina ve New York’u temsil ediyor.

Reform paketi, bu haliyle yasalaşırsa, işverenlerin, Amerikan vatandaşlarının çalışmak istemediği alanlarda düşük kalifiyeli göçmenleri işe almalarını öngörüyor.

Ayrıca yine paket, bilim, mühendislik veya matematik gibi alanlarda Amerika’daki okullardan doktora veya yüksek lisans derecesi alanlara yeşil kart alma yolunu açıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG