Erişilebilirlik

ABD'de Suç Oranında Düşüş


ABD'de Suç Oranında Düşüş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Connecticut’ta bir okulda 26 kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırı gibi şiddet olaylarına rağmen, Amerika genelinde suç oranında düşüş görülüyor. Özellikle de cinayet ve tecavüz gibi ağır suç vakalarının sayısı azalmaya başladı. Suç oranının yüksekliğiyle bilinen Los Angeles ise, polis ve halk arasındaki ilişkinin düzelmesiyle daha güvenli bir kent haline geliyor.

Los Angeles’ta sakin bir gün helikopter sesleriyle bölünüyor. Los Angeles Polis Teşkilatı ve California Karayolu Devriye’sinden yetkililer, 100 kilometre devam eden bir araba takibi sonucunda, silahlı banka soygununa karışan bir şüpheliyi yakalıyor.

Olay, Los Angeles Polis Teşkilatı’nın çocuklara oyuncak dağıttığı, Imperial Courts isimli bir bölge yakınında meydana geldi. Imperial Courts düşük gelirlilerin yaşadığı bir konut projesi. Polis şefi Charlie Beck hediyelerin dağıtımına yardım ediyor.

Güney Los Angeles’ta yürütülen bu tür yardım faaliyetleri sayesinde, kent genelindeki suç oranlarında büyük bir düşüş meydana gelmiş. Los Angeles Polis Teşkilatı’ndan Komiser Philip Tingirides birkaç yıl önce durumun farklı olduğunu söylüyor: “Halk kızgındı. Los Angeles Polis Teşkilatı’nın geçmişteki kötü uygulamalarından dolayı bize karşı nefret duyuyorlardı.”

1992, halkla polis arasında ilişkilerin en kötü olduğu yıldı. Los Angeles, dört polisin siyahi Rodney King’i dövmesinin yol açtığı ve 50’den fazla kişinin öldüğü halk ayaklanmalarıyla çalkalanıyordu. Gil Mathieu’nün eczanesi de dahil, birçok işyeri hasar gördü. Yeniden açılan eczanenin müşterisi Jerome Bynum, halk ve polis arasındaki ilişkilerin düzeldiğini söylüyor: “Eskiden polis sizi önce döver, sonra nezarete alırdı. Ama artık, vatandaşa yaptıkları muamelenin iyileştiğini düşünüyorum.”

Komiser Tingirides, polisin genç futbol takımlarını çalıştırma ve antrenörlük yapma gibi programlar başlattığını söylüyor: “Önemli olan sorun yaşamadan önce iyi ilişkiler kurmak. Öyle olursa, sorun çıktığında, kiminle konuşacağınızı bilirsiniz çünkü o kişiyle zaten bir ilişkiniz vardır.”

Los Angelse Polis Teşkilatı’nı eskiden beri eleştiren İslami Umut Projesi’nden Najee Ali de ilişkilerin iyiye gittiğini söylüyor: “Gerçek bir ortaklık kurulduğunu düşünüyorum. Daha da önemlisi, suç oranı azaldı çünkü artık güney Los Angeles’ta ve kent genelinde, polisler mahallelerin güvenliğini sağlıyor. Gelecekte ilişkilerin daha da iyi olacağı konusunda umutluyum.”

Geçen yıl şiddet ve haneye tecavüz suçları ülke genelinde artsa da cinayet ve diğer ağır suçlarda düşüş görüldü. Amerika’da genel suç oranıysa yıllardır azalmakta. Los Angeles polisi de, vatandaşlarla birebir ilişki kurarak, kentteki suç oranını aşağıya çekmeye devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG