Erişilebilirlik

Amerika: ‘Fransızlar'ı Dinlemedik’


Amerika, Fransa’da bir gazetede yayınlanan Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin milyonlarca Fransız’ı dinlediği yönündeki haberleri yalanladı

Obama yönetimi, Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan iddiaları yazılı bir açıklama ile reddetti. Müttefiklerine karşı casusluk faaliyetleri yürüttüğü gerekçesiyle eleştiri fırtınasına tutulan Washington, dinleme iddialarının asılsız olduğunu bildirdi.

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper yaptığı yazılı açıklamada Le Monde gazetesindeki haberde yer alan Amerika’nın ülke dışındaki istihbarat faaliyetleriyle ilgili bilgilerin yanlış ve yanıltıcı olduğunu savundu.

Clapper, Pazartesi günü yayınlanan haberde Ulusal Güvenlik Dairesi’nin 70 milyondan fazla Fransız vatandaşının telefon görüşmesini takibe aldığı ve kaydettiği iddiasının yanlış olduğunu belirtti. Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı ayrıca Amerika’nın istihbarat faaliyetlerinin terörizm ve diğer tehditlere karşı mücadele kapsamında olduğunu ve bunu her ülkenin topladığı şekilde istihbarat toplayarak yaptığını kaydetti.

Bu arada Washington’un seçimler öncesinde Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve eski Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’u dinlediği iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Amerika’nın Meksika’da casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddiası Almanya’da yayınlanan haftalık Der Spiegel dergisinde yer almıştı. Pazar günü yayınlanan haberde, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin 2010 yılının Mayıs ayında Meksikalı yetkililerin e-posta hesaplarına girdiği ileri sürülmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG