Erişilebilirlik

"ABD FIFA Skandalında Sağlam Delillere Sahip"


"Amerika FIFA Skandalında Sağlam Delillere Sahip"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

ABD Adalet Bakanlığı, 14 FIFA yetkilisini dolandırıcılık, kara para aklama ve para transferinde yolsuzluk yapmakla suçluyor. Bakanlık, medya patronlarının futbol turnuvalarının yayın haklarını alabilmek için FIFA yetkililerine milyonlarca dolar rüşvet verdiğini iddia ediyor.

Eski savcı John Malcolm’a göre iddia makamı, ihtiyacı olan bütün delillere sahip: “Amerikan mali sistemi, küresel çaptaki para transferlerinin merkezinde yer alıyor. Bu nedenle paralar ya Amerika’daki bir mali kuruluşta toplanıyordu, ya da para akışı Amerika üzerinden sağlanıyordu. Rüşvet ödemelerinin yapılması için paravan şirketlerin kurulduğu, Amerikan mali sistemi aracılığıyla büyük miktarlarda kara para aklandığı iddia ediliyor.”

John Malcolm’a göre hem futbol sahaları içinde hem de dışında adil rekabet isteyen ülkelerin en büyük kaygısı, büyük sponsor şirketlerin artan gücü: “Futbol Amerika’da da giderek daha popüler hale gelmeye başladı. Amerikan şirketleri FIFA turnuvalarının pazarlama haklarını almak, Amerika da evsahibi olmak için rekabet ediyor. Yolsuzluk suçlamalarını ve yolsuzluk yapan FIFA yetkililerinin ceplerini parayla doldurdukları iddialarını kabul eden bazı şirketler, Amerikan şirketleri.”

Dünya Kupası final karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak ülkelerin oylanmasında da yolsuzluk yapıldığı iddiaları var. İktisatçı Andrew Zimbalist’e göre FIFA’nın 2022 Dünya Kupası için Amerika’yı eleyip Katar’ı ev sahibi seçmesi, özellikle Amerikalı yetkilileri kızdırdı.

Zimbalist, “O zaman da oyların satın alındığına dair kanıtlar mevcuttu. Katar Futbol Federasyonu Başkanı Muhammed Bin Hamman birkaç yıldır kulis yapıyor, kimilerine rüşvet veriyordu. FIFA Başkanı Sepp Blatter’e kadar uzanan bir işbirliği olduğunun sinyalleri vardı,” diyor

Andrew Zimbalist, Adalet Bakanı Loretta Lynch’in, Amerika’nın daha büyük rol oynamak istediği bir spor dalındaki yolsuzluklardan büyük kaygı duyduğu mesajını verdiğini belirtiyor.

Uzman, Amerika’nın yolsuzlukla mücadelede diğer ülkelere göre daha çok kaynağa sahip olduğunu da vurguluyor: “Amerika, İkinci Dünya Savaşı’ndan buyana bu alanda dünya lideri konumunda. Dünyada asayişi sağlayan ülke imajına sahip. Amerika, böyle bir rolü, başka birçok ülkeye göre çok daha rahat üstleniyor.”

FIFA, hem Amerika’yla, hem de 2018 ve 2022 Dünya Kupası finallerine ev sahipliği yapacak ülkelerin oylanmasına ilişkin soruşturmayı yürüten İsviçre’yle işbirliği yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG