Erişilebilirlik

Amerika ‘Eğit-Donat’tan Vazgeçti


Obama hükümeti IŞİD’le savaşacak Suriyeli muhalif savaşçıları eğitmekten vazgeçiyor. Washington bunun yerine, özgeçmiş araştırmasından geçirilmiş bazı muhalefet savaşçılarına ve gruplara donanım ve yardım sağlayacak. Ayrıca Amerika Suriyeli Kürtler’le işbirliğini de arttıracak.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, bundan sonra bu grupların arazideki durumunun gözleneceği ve onlara IŞİD’le mücadelelerinde hava desteği sağlanacağı belirtildi. Açıklamada donanma ve desteğe yoğunlaşmanın, Suriye’de IŞİD’e karşı elde edilen başarıların daha da ileri taşınmasına yarayacağı ifade edildi.

Açıklamada, 500 milyon dolar bütçe ayrılan eğit-donat programının karşılaştığı zorluklara da değinildi. Program çok az sayıda savaşçının eğitilmesiyle son buldu.

Londra’da konuşan ABD Savunma Bakanı Ash Carter, programının en baştan beri çalışmalarından memnun olmadığını ve birkaç farklı yöntem geliştirdiklerini söyledi.

Carter, ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler’le işbirliğinin, etkili bir yaklaşıma örnek olduğunu söyledi.

Carter, Kürtler’le olan işbirliğinin, Suriye’de diğer gruplarla yapılacak çalışmalara örnek teşkil ettiğini belirtti.

New York Times gazetesi, Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin sözlerine yer verdi. Yetkili, bundan sonra Amerika’nın ılımlı muhalifleri seçerek onları Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde eğitmeyeceğini söylüyor. İsmini vermek istemeyen yetkili, bunun yerine Türkiye’de ufak çaplı bir eğitim merkezi kurulacağını ve burada muhalif liderlere operasyon manevrası eğitiminin yanı sıra, nasıl hava saldırısı talep edeceklerinin öğretileceğini belirtti.

Ash Carter, Suriye’de IŞİD’i yenmenin yolunun örgütü karada mağlup etme konusunda kararlı ve becerikli yerel güçlerin varlığını sağlamak olduğunu söyledi. Pentagon’dan yapılan açıklamada Carter, yürürlüğe giren değişikliklerin, IŞİD’le mücadele eden grupların gücünü arttıracağını ve uzun dönemde IŞİD’in mağlup edilmesinin yolunu açacağını düşündüğünü belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG