Erişilebilirlik

Trump'tan Erdoğan'a Tebrik Telefonu


Başkan Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak referandum sonucundan dolayı tebrik ettiği bildirildi.

Telefon görüşmesine ilişkin bilgi, Türk Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından verildi. Ancak gün içinde Washington'dan gelen daha önceki açıklamalarda tebrik mesajı yoktu.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer günlük brifinginde, uluslararası gözlemcilerin raporuna kadar referandumla ilgili bir yorum yapmayacaklarını açıklamıştı.

Spicer, “Anladığıma göre, bir uluslararası komisyon şu anda konu üzerinde bir inceleme çalışması yürütüyor ve 10-12 gün içinde bir rapor yayımlayacak. Dolayısıyla biz de bu komisyonun çalışmasını tamamlamasını bekleyeceğiz” demişti.

'Gözlemcilerin endişelerini not ettik'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner ise yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki tüm taraflara ülkenin geleceği için birlikte çalışmaya odaklanma ve anlamlı bir siyasi diyalog sürdürme çağrısında bulundu.

Toner, Amerika’nın Sesi muhabirinin sorusu üzerine e-posta yoluyla gönderdiği açıklamada, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumunun neticesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Pazar günü milyonlarca Türk seçmen 16 Nisan referandumu sırasında seslerini duyurdu. Her iki tarafın seçmenleri ve partilerini Türkiye’nin geleceği için birlikte çalışmaya odaklanmaya ve anlamlı bir siyasi diyaloğu sürdürmeye çağırıyoruz” diyen Toner, “demokrasilerin, özellikle zorlu konularda farklı görüşlere saygı yoluyla güçlendiğini” belirtti.

Toner, referandum oylaması ve kampanya süreciyle ilgili ilk gözlemlerini aktaran Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) teşekkür ettiklerini ve raporunda dile getirdiği endişeleri not ettiklerini kaydetti.

Bu endişelerin seçim günü yaşanan usulsüzlükler ve zorlu kampanya dönemi sırasında eşit olmayan koşullara dair gözlemleri içerdiğine işaret eden Toner, AGİT’in şimdi birkaç hafta sürmesi beklenen nihai raporunu beklediklerini belirtti.

Toner açıklamasına şöyle devam etti:

“Türkiye hükümetinin, anayasada güvenceye alındığı üzere ve Türkiye’nin Helsinki Sözleşmesi gibi uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak, 16 Nisan’da oylarının rengi ne olursa olsun tüm vatandaşlarının temel hakları ve özgürlüklerini korumasını umuyoruz.

ABD, ikili ilişkilerimizi güçlendirmeye olan bağlılığını sürdürmektedir. ABD Türkiye’nin, ‘hukukun üstünlüğüne bağlılık ve çeşitlilikleri içeren, özgür bir medyanın esas önemde olduğu’ demokratik kalkınmasını desteklemeye devam ediyor.”

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG