Erişilebilirlik

Amerika Dışişleri Bakanı Türkiye’de Muhalefetle Görüşmeyecek


Bu hafta içinde Türkiye'ye gidecek olan Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ziyaretinin muhalefet ve basınla görüşmesine olanak tanımayacak kadar kısa süreceği açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye ziyareti öncesinde basın mensuplarıyla bu ziyaretle ilgili bir telekonferans gerçekleştirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Tillerson'ın gündemindeki konulara açıklık getirdi.

Dışişleri yetkilisi gazetecilerin birkaç kez aynı soruyu tekrarlamasına rağmen Amerika’nın IŞİD karşıtı Rakka operasyonuna, YPG ile birlikte katılıp katılmayacağı ya da PKK’nın uzantısı olarak görülen bu gruba silah desteği sağlanıp sağlanmayacağı sorularına net yanıt vermedi.

Adı açıklanmayan yetkili, YPG konusunun Türkiye'yle bu dönemde görüşülen konular arasında olduğunu ve Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Türkiye ziyareti sırasında da bu konunun masadaki konulardan biri olacağını söyledi.

Dışişleri yetkilisi “Bu ziyarette IŞİD’e karşı atılacak yeni adımları konuşacağız. Şu ana kadar Suriye konusunda attığımız tüm adımlarda Türkiye'yle yakın bir ilişki ve karşılıklı dayanışma içindeydik ve bu şekilde olmaya devam edeceğiz. Bu noktada Suriye’deki toprakların kurtarılması konusunda yerel güçleri de ön planda tutmaya devam ediyoruz. Türkiye'yle farklı düşündüğümüz bazı noktalar var, ama diğer koalisyon ortaklarıyla da bazı noktalarda ayrılıyoruz. Açıkçası bu ayrılıkları gidermek için çalışıyoruz. Rakka operasyonunun ayrıntıları konusunda da söz Savunma Bakanlığı’ndadır” dedi.

Yetkili ayrıca Amerika’nın da bölgede ateşkesin sürmesini istediğini söyleyerek, bu görüşmenin Türkiye'yle yapılmasının önemine dikkati çekti. Dışişleri yetkilisi, “Türkiye, Astana süreci kapsamında İran ve Rusya'yla da (Suriye’de) ateşkesin sağlanması için görüşüyor. Biz ateşkesin sağlanmasını ve insani yardımların yerine ulaştırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın adı açıklamayan yetkilisi, Dışişleri Bakanı Tillerson'ın ziyaretinde Türkiye’de tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü konularının gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin konuya da değindi. Yetkili “Biz Türkiye’ye bu konuda sürekli çağrıda bulunuyoruz. Basın özgürlüğüne saygı duyulması, adil yargılama süreçleri, yargı bağımsızlığı ve diğer temel insan hakları konusunda sürekli çağrı yapıyoruz. Dolayısıyla Dışişleri Bakanı’nın görüşmelerinde bu çizginin dışında davranmasını beklemiyorum" dedi.

Yetkili ayrıca Dışişleri Bakanı Tillerson’ın ziyaretinin Türkiye’de yapılacak Anayasa Referandumu’nun hemen öncesine geldiğinin farkında olduklarını ve bu konuda iç siyaset malzemesi olacak bir durumdan, Dışişleri Bakanı Tillerson'ın kesinlikle uzak duracağını ve bunun bilincinde olduğunu söyledi.

Dışişleri yetkilisi ayrıca zaman sorunu ve yoğun programı nedeniyle Dışişleri Bakanı’nın muhalefet, gazeteciler ya da bazı sivil toplum kuruluşlarından yetkililerle görüşmeye zamanı olmayacağını belirtti. Yetkili, Türkiye'yle Amerika’nın Başkan Donald Trump göreve geldiğinden bu yana irtibat halinde olduğunu hatırlattı. Yetkili, Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesine, Başbakan Yıldırım’ın Başkan Yardımcısı Mike Pence'le görüşmesine atıfta bulundu, bunlar dışında bakanlar düzeyinde de Amerika ile Türkiye’nin sürekli irtibatta olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG