Erişilebilirlik

Amerika Dışişleri Bakanı’ndan Kuzey Kore’ye Uyarı


Resmi bir ziyaret için Japonya’da bulunan Hillary Clinton, Pyong Yang hükümetini, gemi batırmanın ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Tokyo’da Dışişleri Bakanı Katsuya Okada’yla görüştükten sonra konuşan Bakan, olayı saldırganlık olarak niteledi ve Kuzey Kore’den hesap sorulacağını söyledi.

Clinton, Amerika’nın olayla ilgili olarak Japonya, Güney kore ve Çin’le danışmalarda bulunduğunu da bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, dün, Kuzey Kore’nin eylemini ”ağır bir tahrik olarak” tanımlamış ve hoş görülmeyeceğini vurgulamıştı.

Cheonan muhribi, 26 Mart’ta, Çin denizinde, iki ülke arasındaki tartışmalı sularda devriye gezerken batmış ve olayda 46 denizci hayatını kaybetmişti.

Aralarında İsveç, Amerika ve başka ülkelerden uzmanların da bulunduğu soruşturma heyeti, muhribin, Kuzey Kore denizaltısından atılan bir torpille battığı sonucuna vardı.

Önemli bir bölümü karaya çıkarılan gemide ve olay yerinde Kuzey Kore torpillerinde kullanılan parçalar ve kimyasal maddelere rastlandı.

Kuzey Kore, raporu “uydurma” olduğu gerekçesiyle reddetti ve herhangi bir misillemeye “topyekun savaşla” karşılık vereceği tehdidinde bulundu.

Olayın meydana geldiği bölge, Birleşmiş Milletler’in girişimiyle 1952 yılında imzalanan silahsızlanma anlaşmasında deniz sınırı olarak belirlenmişti.

Ancak Kuzey bu sınırı tanımadığı için iki ülke arasında aynı bölgede 1999 yılından bu yana üç kez deniz çatışması çıktı.

XS
SM
MD
LG