Erişilebilirlik

Amerika Dışişleri Bakanı Burma’ya Gidecek


Aung San Su Şi başkentteki bir konferansta konuşurken
Aung San Su Şi başkentteki bir konferansta konuşurken

Başkan Obama’nın Hillary Clinton’u gelecek ay Burma’ya göndereceği açıklandı

Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u gelecek ay görüşmeler yapmak üzere Burma'ya göndereceğini açıkladı. Planda değişiklik olmazsa Bayan Clinton son 50 yıldır Burma’yı ziyaret eden ilk Amerika Dışişleri Bakanı olacak.

Başkan, Bali’de yaptığı açıklamada, Burma’da Mart ayında yapılan seçimleri ve askeri rejimin yönetimi sivillere devrini “küçük umut ışıkları” olarak niteledi.

Ziyaretin bununla ilgili olduğunu belirten Başkan, “Burma demokrasi yolunda ilerlemeye devam ederse Amerika ile yeni ilişkiler oluşturabilir” dedi.

Obama, Burma’da yıllarca ev hapsinde tutulan muhalefet lideri Aung San Su Şi ile ilk kez bugün telefonda görüştüğünü ve Bayan Su Şi’nin ziyareti desteklediğini de söyledi.

1 Aralık’ta Burma’ya gitmesi planlanan Dışişleri Bakanı Clinton, başkent Rangun ve Naypyitaw’da, politik reform, azınlık hakları ve siyasi tutuklularla ilgili görüşmeler yapacak.

Aralarında Amerika’nın da bulunduğu birçok ülke, askeri rejimle yönetilmesi ve insan hakları ihlallerinden ötürü yıllardır Burma’ya çeşitli yaptırımlar uyguluyordu.

Hillary Clinton’un ziyareti ikili ilişkilerde çok önemli bir dönüm noktası olarak niteleniyor.

XS
SM
MD
LG