Erişilebilirlik

Amerika Dijital Denetim Yasalarında Sınıfta Kaldı


Amerika Dijital Denetim Yasalarında Sınıfta Kaldı
Amerika Dijital Denetim Yasalarında Sınıfta Kaldı

İnternet çağında bir yandan özgürlükleri bir yandan da ulusal güvenliği korumak hayati öneme sahip. Ancak bu, aynı zamanda çok zor bir konu. Siber güvenlik uzmanları ve Amerikalı yetkililer, Amerika’nın Sesi’nin düzenlediği bir forumda bu konuyu masaya yatırdı.

Elektronik iletişim hem iyi hem de kötü niyetlerle kullanılabilir. Amerika Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın terörle mücadele yetkililerinden Richard McNally, bu durumun yarattığı sorunlara dikkati çekiyor.

McNally, “İnternet tüm dünyada insanların bir numaralı iletişim yolu oldu. Bu büyük güç hem iyi niyetler için kullanılabilir hem de kötü emellere alet olabilir. Bunun bilincinde olmalıyız” diyor. McNally, internetin başkalarına zarar vermek isteyenlerin, örneğin teröristlerin elinde bir araç haline geldiğini de vurguluyor ve internet sayesinde terörist örgütlerin eğitim verdiğini, yandaş ve destek topladığını ve iletişim kurduğunu belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’nin geçtiğimiz günlerde düzenlediği foruma katılan McNally ve diğer 4 panelist, internet çağının getirdiği yenilikler ve olumsuz yanlarıyla ilgili görüş ve deneyimlerini paylaştı.

Demokrasi ve Teknoloji Merkezi danışmanlarından Greg Nojeim, Amerika’da iletişim ve ulusal güvenliği düzenleyen kanunların yetersiz kaldığını ve akıl almaz hızda gelişen teknolojiyi yakalamakta zorlandığını söyledi.

Nojeim, “Amerika’daki denetim yasaları çok geride kaldı. Son 24 yıldır yeterli ölçüde gözden geçirilmedi” diyor.

Nojeim bunu bir örnekle de açıkladı. Cep telefonlarının bir kişinin nerede olduğunu ya da daha önce nereye gitmiş olduğunu takip etmede kullanılabildiğini söyleyen uzman, bu durumdan soruşturmalarda nasıl yararlanılabileceğini de özetledi.

Uzman, “Dünyanın her yerinde herkesin elinde cep telefonları var. Bu telefonlar her saniye bir kuleye bilgi gönderiyor ve ‘ben buradayım’ diyor. Bu bilgiler hizmet sağlayan şirketler tarafından saklanıyor. Zaman zaman FBI’ın bu bilgilere ihtiyacı oluyor. Peki bu bilgiyi almaları için gereken yasal düzenleme mevcut mu? Hayır. Böyle bir yasa yok. Çünkü bu konudaki yasalar cep telefonları ortada yokken yazılmış” diye özetliyor durumu.

Panele katılanlar, kişiler arası şifreli iletişimi izlemenin zorluklarına da değindi. Örneğin internet devlerinden Skype’ın sağladığı hizmet gibi. Bu duruma çözüm bulmak için FBI ve diğer güvenlik şirketlerinin bu tip ileri teknoloji şirketlerinin yazılımlarına bazı “arka kapılar” koymasını istiyor. Böylece, kullanıcılar bu “arka kapıların” sağladığı güvenlik boşluğundan yararlanılarak takip edilebilecek.

Büyükelçi Philip Verveer ise dijital çağın mahremiyete ve özgürlüklere yönelik tehditlerinin çözülmesi için önlem alınması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı’nın uluslar arası iletişim ve bilgi politikası koordinatörü olan Verveer, tüm dünya hükümetlerinin bu konularla mücadele ettiğini hatırlattı.

Verveer, “Hükümetlerden benzer şikayetler duyuyoruz. Bu ortak sorunlarımızdan biri. Çözüme ne kadar yaklaşırsak, sonuç tüm dünya için o kadar iyi olacak” dedi.

Panelde üzerinde durulan bir başka konu da elektronik iletişimin kalıcılığı oldu. Bir bilgi internete girildiğinde silinmesi çok güç hale geliyor. Dolayısıyla internet üzerinden yapılan her türlü iletişim sonsuza kadar kalabiliyor.

XS
SM
MD
LG