Erişilebilirlik

Amerika’dan Çin’e Samimi Ağırlama


Dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve Amerika’nın liderleri, karmaşık hatta zaman zaman gergin olan ilişkilere yeni bir başlangıç yapmanın yollarını aramak için bir araya geliyor.

Los Angeles yakınlarındaki Sunnylands malikanesinde gerçekleşecek zirvede, Amerika Başkanı Barack Obama mevkidaşı Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i ağırlayacak.

İki gün sürecek zirvenin gündeminde, öncelikli olarak siber casusluk iddiaları, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri ve Çin’in Amerika pazarına daha kolay erişim için ticari düzenleme talepleri gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Obama yönetiminden yetkililer, toplantı için hazırlanan gayrı resmi düzenlemenin iki liderin olayları daha samimi bir ortamda ele almasını sağlayacağını vurguluyor.

Gün boyu temaslarını sürdürecek olan iki lider, Cuma akşamı basın mensuplarının karşısına geçerek soruları yanıtlayacak. Aynı akşam Çin Devlet Başkanı onuruna verilecek özel akşam yemeğinin ardından, görüşmelerin Cumartesi sabahı da devam etmesi bekleniyor.

Amerika bir süredir Çin’i askeri ve ticari sırları çalmak için siber casusluk yapmakla suçluyor.

Son olarak Singapur’daki bir güvenlik forumunda konuşan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Pekin’in sert bir dille uyararak, yasadışı yollarla bilgisayar ortamındaki bilgilere ulaşmanın Çin dahil her ülke için tehlike olduğuna işaret etti.

İki ülkenin, siber güvenlik kodu üzerinde birlikte çalışması bekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG