Erişilebilirlik

Amerika'da Silahlanma Tartışması Seçimleri Nasıl Etkiliyor?


Amerika'da Silahlanma Tartışması Seçimleri Nasıl Etkiliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Dehn Ganey ve ikiz oğulları, 2015 geçtiğimiz Haziran ayında dokuz kişinin öldürüldüğü Güney Carolina’nın Charleston kentindeki kiliseye yarım saat uzaklıkta yaşıyor. Aile av bölgesine gitmek için 9 saat araba kullanmış.

Ganey'nin oğullarından Chase, “Bu bizim için bir hayat tarzı. Bu şekilde yiyecek buluyoruz” diyor.

Geçen yıl meydana gelen silahlı saldırılar, bu yıl Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerini de etkiliyor. Tartışmanın bir tarafında silah sahipleri var.

Avcı rehberi David Price 47 yıldır bu arazide çalışıyor. Silah tartışmasının seçimlerde vereceği oyu etkileyeceğini söylüyor. Price, Cumhuriyetçiler en azından kendisiyle aynı fikirde göründüğünü belirtiyor.

Avlanacak kazları 12 kalibrelik yarı otomatik silahlarla vuruyorlar. Ancak Price, bazı avcıların daha güçlü, tam otomatik silahlar kullanmasına anlam veremiyor.

CNN televizyonunun yaptığı bir anket, Amerikalılar’ın silah kontrolu konusunda görüş ayrılığı yaşadığını gösteriyor. Başka bir anket ise, her dört Amerikalı’dan birinin silahlanma konusunda kendisiyle aynı görüşte olan adaya oy vereceğini ortaya koyuyor.

Demokrat Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Donald Trump’ın sda ilahlanma konusunda görüşleri partileriyle aynı çizgide.

Trump Amerikalılar'ın silahlara ihtiyacı olduğunu söylerken Clinton, silah lobilerine karşı çıkılması gerektiğini belirtiyor.

Kısaca NRA olarak bilinen Ulusal Silah Derneği, ülkedeki en güçlü silah lobisi. NRA geçen yıl silahlanmayı destekleyen adaylara 30 milyon dolar bağış yaptı. NRA, başkan adaylarına not veriyor. Hillary Clinton sınıfta kalırken, Donald Trump dereceye alınmıyor.

NRA’in eski başkanlarından David Keene, “5 milyon üyemiz var. Ayrıca anketler, 50 milyon Amerikalı’nın, silahlanma hakkının tehdit edilmesi durumunda silah taraftarı adaya oy vereceğini gösteriyor” diye konuşuyor.

Yuko Frost'un dahil olduğu bir grup, son 3 yıldır her hafta silah yasalarının değişmesi için protesto gösterisi düzenliyor. Frost, silahlanmanın kontrol altında tutulduğu Japonya’dan Amerika’ya göç etmiş.

Uzmanlar, silah tartışmasının bu yılki seçim sonuçlarını belirlemeyeceğini ama büyük ölçüde etkileyeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG