Erişilebilirlik

Amerika'da Ormanlar Ciddi Tehdit Altında


Amerikansığırı, iklim değişikliği nedeniyle tehdit altındaki türlerden biri
Amerikansığırı, iklim değişikliği nedeniyle tehdit altındaki türlerden biri

Yeni bir araştırma Amerika’daki neredeyse bütün ormanların iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılara göre değişim o kadar hızlı ki ormanlar değişime ayak uyduramıyor

Yeni bir araştırma Amerika’daki ormanların neredeyse tamamının iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olduğunu ortaya koydu.

Global Change Biology Dergisi’nde yazan 14 kuruluştan araştırmacıya göre, yüksek sıcaklıklar ve değişen yağış miktarı o kadar hızlı gerçekleşiyor ki ormanlar buna ayak uyduramıyor.

Araştırmacılar ülkenin batısında bunun etkilerinin görüldüğünü, kabuk böceklerinin ve yangınların ormanlara yönelik tehdidi artırdığını söylüyor.

Duke Üniversitesi’ndeki çalışmayı yürütenlerden James Clark, “Son 20 yılda yükselen sıcaklıklar ve değişken yağışlar Amerika kıtasında ormanlardaki kuraklığı artırdı” diyor.

Clark, etkilerin çoğunlukla Batı’da olduğu açıklansa da bizim çalışmamız bütün Amerikan ormanlarının etkilendiğini gösteriyor diyor ve gelecekte de etkilenmeye açık olduğunu kaydediyor.

Clark özellikle Amerika’nın doğusundaki ormanların korunmasız olduğunu vurguluyor.

Clark,”Uzun kuraklık orman yangını riskini, türlerin dağılımını, orman çeşitliliğini, üretimi ve adeta ormanların sağladığı bütün ürünleri ve hizmetleri etkiliyor. Yani şu anda ne olduğunu, gelecekte ne olacağını ve bu değişiklikleri nasıl ele alacağımızı bilmek önemli,” diyor.

Clark, iklim değişikliğinin ağaçlar üzerindeki etkisiyle ilgili önemli bir algı olsa da özellikle doğudaki ormanlarda tür çeşitliliği ile ilgili ne olabileceği konusunda belirsizlik olduğunu kaydediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG