Erişilebilirlik

Amerika’da Marihuana Satışları Patladı


ABD’de federal yasalara göre satışı ve kullanımı yasak olan, ancak bazı eyaletlerde tedavi ve keyfi kullanım amacıyla da satışına izin verilen yasal marihuana satışları patladı. 2015 yılında marihuananın yasal olarak ticaretine izin veren 23 eyalette satışlardan 5,4 milyar dolarlık gelir elde edildi.

Pazar araştırma firması ‘Arc View’ tarafından marihuana satışlarının ve pazarının değerlendirildiği araştırma raporuna göre, Amerika’da marihuana satışları 2014 yılına göre yüzde 17 oranında artış gösterdi. Raporda 2020 yılında yasal marihuana satışları toplamının da 21,8 milyar dolara ulaşması beklendiği belirtildi.

Marihuana satışlarını analiz eden uzmanlar, gelecek yıllar için öngörülen satışların, tahmin edilen satış rakamlarının çok daha üzerinde olacağını düşünüyor, marihuana satışlarının hızla artacağını vurguluyorlar. Önümüzdeki yıllarda birçok eyalette daha reçeteli marihuana kullanımının serbest kalacağının altını çizen uzmanlar, Amerika genelinde marihuananın yasak olduğu eyaletlerin bazılarında yasakların kalkacağını ve reçeteyle satışı yapılan eyaletlerde ise yasalarda keyfi kullanıma da izin verileceğini belirtiliyorlar.

‘Parayı ne yapacağız?’

Yasal marihuana sektörünün en büyük sorunu satışlardan elde ettikleri parayı ne yapacakları konusunda. Amerika genelinde federal yasaklara takılan yasal marihuana satışları sadece nakit olarak yapılabiliyor. Marihuana satışlarından elde edilen gelirler de federal yasaklardan dolayı bankalara yatırılamıyor. Çeşitli eyaletlerde marihuananın keyif amacıyla satıldığı ve kullandırıldığı kafeler başta olmak üzere yasal olarak satış yapan birçok firma satışlardan elde ettikleri gelirleri bankalara yatıramıyor ve kara para suçları suçlamasıyla karşı karşıya kalma endişesini taşıyor. Federal yasalara tabi olan bankalar kullanımı ve ticareti yasak olan marihuana satışlarını bazı eyaletlerde satışı serbest olsa da kayıt altına alamıyor.

Colorado Senatörü Cory Gardner, bankaların marihuana satışlarıyla ilgili yapacakları sıradan bazı işlemleri bile reddetmesinin eyalette bu işi tamamen nakit para karşılığı yapan işletmeleri zor durumda bıraktığı, yasal olarak marihuana satanların şiddete uğrama riskiyle karşıya oldukları görüşünde.

Oregon, marihuana satışlarının serbest olduğu eyaletlerden biri
Oregon, marihuana satışlarının serbest olduğu eyaletlerden biri

Eyaletlere göre değişen uygulamalar

Marihuana, ABD’de 23 eyalet ve başkent Washington DC’ de reçete karşılığında tedavi amacıyla satılabiliyor. Alaska, Washington, Colorado ve Oregon’da eyaletlerinde ise marihuananın keyfi kullanım gerekçesiyle reçetesiz olarak satışına izin veriliyor. Bu eyaletlerin bazılarında sınırlı miktarda marihuana taşınmasına ve kullanılması da yasak ve tutuklanma nedeni olmaktan çıkartıldı. Eyaletlerin değişen yasaları ve uygulamalarına göre 21 yaşından büyükler, üzerlerinde marihuana taşıyabiliyorlar, evlerinde bulundurabiliyor, marihuana bitkisi yetiştirebiliyorlar.

New York’ta sokakta kullanmak yasak

Eyaletin, reçeteyle tedavi amaçlı marihuana kullanımını serbest bırakma kararının ardından, New York Valisi Andrew Cuomo’ nun yaklaşık 1,5 yıl önce imzaladığı yasa geçtiğimiz Ocak ayından itibaren yürürlüğe girdi.

Yeni yasayla marihuana kullanımı da suç olmaktan çıkartılsa da halka açık alanlarda kullanımı yasak. Dışarıda marihuana kullananlar geçmişte olduğu gibi tutuklanmayıp sadece kabahatler konuna göre düşük miktarlarda para cezasına çarptırılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG