Erişilebilirlik

Amerika'da Kilit Eyaletlerde Seçim Heyecanı


5 Kasım’da New Jersey ve Virginia’da valilik, New York, Atlanta, Boston, Houston ve Miami’de de belediye başkanlığı için yerel seçimler var. Virginia’da Demokrat aday önde gidiyor

Amerika’da Başkanlık seçimlerinden bir yıl sonra ülkede fazla seçim olmaz. Ancak ülkenin doğusundaki iki önemli eyelet olan New Jersey ve Virginia’da vali ve yerel yönetici seçimi yapılır. Ayrıca çeşitli büyük kentlerde de belediye başkanlığı seçimlerinde seçmenler sandık başına gider.

Bu yıl 5 Kasım’daki seçimler, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki siyasi çekişme yüzünden Ekim’de federal hükümetin iki hafta kapanmasına yolaçan krizden sonraki ilk seçim olduğu için büyük önem taşıyor. Siyasi uzmanlara göre, New York, Atlanta, Boston, Houston ve Miami’deki belediye başkanlığı seçimlerinin ve iki eyaletteki vali seçiminin seçmenlerin Washington’daki bütçe krizi yüzünden siyasetçilere ne kadar öfkelendiğini görmek açısından bir gösterge olacak. Alınacak sonuçların gelecek yıl yapılacak Kongre yarıyıl seçimlerine de yansıması bekleniyor. Gelecek yıl 435 üyeli Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamıyla 100 üyeli Senato’nun da üçte biri için seçim yapılacak.

New York’a komşu olan New Jersey eyaletinde Cumhuriyetçi Vali Chris Christie’nin seçimi yeniden kazanması bekleniyor. Christie sadece Cumhuriyetçiler’in değil, bir grup Demokratla bağımsızların da desteğine sahip. Özellikle Sandy kasırgası sırasında gösterdiği liderlik nedeniyle bol bol övülen Christie’nin 2016’da başkanlık seçimlerinehazırlandığı söyleniyor.

Başkent Washington’a komşu olan Virginia’da kamuoyu yoklamaları işadamı-yatırımcı Demokrat Partili Terry McAuliffe'in’ Cumhuriyetçi rakibi eyelet Adalet Bakanı Ken Cuccinelli’den önde gittiğini gösteriyor. DemokratMcAuliffe, eski başkan Bill Clinton’la eşi eski dışişileri bakanı Hillary Clinton’ın yakın dostu.

Siyaset bilimci John Gilmour, Demokrat McAuliffe beklendoiği gibi seçimi kazanır ve vali seçilirse, bunun Virginia eyaletinde köklü bir geleneği değiştireceğini söylüyor. Virginia’daki William and Mary Üniversitesinde profesör olan Gilmour, şunları söylüyor:

"Onlarca yıldır Virginia eyaletinde başkanlık seçimini kazanan parti valilik seçimlerinde kaybetmiştir. Eğer Demokrat McAuliffe seçimi kazanırsa, Demokrat Başkan Obama’dan sonra valiliği kazanan ilk Demokrat olacak. Bu, şimdiye kadar görülmemiş bir gelişme.”

Kamuoyu yoklamalarına göre federal hükümetin iki hafta kapalı kalmasından halk daha çok Cumhuriyetçi Parti’yi sorumlu tutuyor. Cumhuriyetçiler’in aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketine boyun eğdiğini ve Demokratlarla uzlaşmamayı seçtiğini kaydeden birçok Cumhuriyetçi seçmen, bu kez Kongre’ye mesaj göndermek ve Cumhuriyetçi Parti’ye öfkelerini vurgulamak amacıyla Demokrat adaya oy vereceklerini söylüyor.

Bazı kamuoyu yoklamaları hem Kongre’nin hem de Başkan Obama’nın halktan gördüğü destek oranındaki düşüşü gösteriyor. Başkan Obama’ya destek oranı Obama’nın beş yıllık görev süresinde kaydedilen en düşük orana,%40’a inmiş durumda. Kongre’ye halktan destek oranıyla %10’lara indi.

5 Kasım seçimlerinin en çok izlenen çekişmesi New York belediye başkanlığı seçimi. Demokrat Bill de Blasio’nun bu seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Blasio, üç dönemdir New York belediye başkanlığı yapan ve çok sevilen Michael Bloomberg’ün yerini alacak. Bloomberg’ün dördüncü kez aday olmasına yasalar izin vermiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG