Erişilebilirlik

İşsizlik 2008’den Sonraki En Düşük Düzeyinde


Amerika Çalışma Bakanlığı geçen ay istihdam sektörüne 165 bin kişinin daha katıldığını açıkladı. Böylece işsizlik oranı yüzde 7,5’e düştü. Bu, 2008'den buyana en düşük oran

Amerika’da işsizlik oranı 2008 yılından bu yana en düşük düzeyine geriledi. Çalışma Bakanlığı geçen ay istihdam sektörüne 165 bin kişinin daha katıldığını açıkladı. Böylece işsizlik oranı yüzde 7,5’e düştü.

Son haberlerin ardından Amerikan borsalarında hızlı bir yükseliş kaydedildi. Dow Jones 15 bin puanın üzerine çıkarken, S&P endeksi 1600’ü geçti.

İstihdam artışı yine hizmet sektöründe görüldü. Üretim sektöründeyse artış olmadı.

Uzmanlar, Şubat ve Mart aylarında beklenenden daha fazla istihdam yaratıldığını savunuyor. Ancak tüm bu kazanımlar, Amerika’daki 11 milyon 700 bin işsiz için çok fazla anlam ifade etmiyor. Bu kişilerin 4 milyonuysa en az altı aydır işsiz.

Başkan Barack Obama’nın baş ekonomi danışmanı Alan Krueger, Kongre’nin otomatik kesintileri kaldırıp, Beyaz Saray’ın sunduğu bütçe planını onaylaması durumunda toparlanmanın hızlanacağını savundu. Krueger, Obama’nın bütçe planının bir yandan kesinti öngörürken, diğer yandan da altyapı yatırımlarıyla üretim ve istihdamı arttırmayı amaçladığını söyledi.

Diğer uzmanlarsa son istihdam rakamlarını “yumuşak toparlanma” olarak değerlendiriyor. Ekonomi Politikaları Enstitüsü’nden Heidi Shierholz, mevcut artış rakamlarıyla ekonomik krizi öncesi duruma dönmenin beş yıl alacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG