Erişilebilirlik

Amerika’da Faiz Artışı Kapıda


Washington Ekonomi Kulübü’nde bir konuşma yapan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, istihdamdaki artışın sürmesini ve enflasyon oranının FED’in hedeflediği %2’ yaklaşmasını beklediklerini açıkladı.

Ekonomistler Yellen’in açıklamalarını, FED’in 16 Aralık’ta faiz oranlarını yükselteceğinin işareti olduğunu söylüyor.

ABD para birimi doların güçlenmesi ve dış piyasaların tereddütlü tavrından kaynaklanan ekonomik durgunluğun zamanla azalacağını söyleyen Yellen, kötü ekonomik raporların faiz artırımını geciktireceğini de ekledi. Önümüzdeki günlerde açıklanacak Kasım ayı raporunun 190 bin kişiye istihdam yaratıldığını ve işsizlik oranının %5’e gerilediğini göstermesi bekleniyor.

FED, 2008’deki ekonomik kriz sırasında işverenlerin kredi almasını ve böylece istihdam yaratmasını sağlamak amacıyla faizleri neredeyse sıfırlamıştı. Düşük faiz uygulaması sayesinde işsizlik oranı %10’dan %5’e geriledi. Ayrıca Georgetown Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, üniversite mezunlarının hak ettiğinden düşük maaşla işe girme sorunu da giderek azaldı.

Bu arada yayınlanan en son ekonomik araştırmaların sonuçları da, FED’in faiz artırımı ihtimalini güçlendiriyor. Amerika genelinde 24 milyon çalışanın maaş ödemelerini düzenleyen ADP firması, Kasım ayında 217 bin istihdam yaratıldığını açıkladı.

Emlak pazarını takip eden CoreLogic firması da, son dönemde ipotekle veya diğer sebeplerle satılan ev sayısında azalma olduğunu kaydetti. Ekonomik kriz sırasında patlayan ipotekli ev satışlarının azalması, emlak pazarının düzelmesi olarak yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG