Erişilebilirlik

Amerika’da CEO’lar Yılda 15 Milyon Dolar Kazanıyor


Yıllık hissedarlar toplantısı sırasında Starbucks çalışanları kahve hazırlıyor. Patron-işçi maaşı oranı, geçtiğimiz yıllara göre biraz daha düşük olsa da, 1965’teki 20’ye 1 veya 1989’daki 59’a 1 oranlarından çok daha fazla
Yıllık hissedarlar toplantısı sırasında Starbucks çalışanları kahve hazırlıyor. Patron-işçi maaşı oranı, geçtiğimiz yıllara göre biraz daha düşük olsa da, 1965’teki 20’ye 1 veya 1989’daki 59’a 1 oranlarından çok daha fazla

Ekonomik Politika Enstitüsü’nden Lawrence Mischel ve Jessica Schieder’ın kaleme aldığı bir araştırma, Amerika’nın en büyük firmalarındaki CEO’ların, bu firmalardaki ortalama işçilerden 271 kat fazla maaş aldığını gösteriyor.

Bu patron-işçi maaşı oranı, geçtiğimiz yıllara göre biraz daha düşük olsa da, 1965’teki 20’ye 1 veya 1989’daki 59’a 1 oranlarından çok daha fazla.

Son yıllarda, CEO’ların maaşları, aynı firmalardaki işçilerin maaşlarından ve bu firmaların borsa değerlerinden çok daha hızlı artıyor.

Düşük ve orta gelirli işçilerin sorunlarına odaklanan Ekonomik Politika Enstitüsü adlı düşünce kuruluşuna göre, CEO’ların yıllık kazanç paketleri, maaş, düşük fiyattan hisse senedi satın alma hakkı ve ikramiyelerden oluşuyor.

Salary.com adlı web sitesi, CEO’ların üstün yetenekleri ve ağır sorumlulukları nedeniyle çok yüksek maaş aldıklarını söylüyor. Web sitesine göre, bu özelliklere sahip insan sayısı da sınırlı.

Öteki uçtaysa, yılda 15 bin doların biraz üzerinde asgari ücretle çalışan işçiler var. İşçilerin çoğu asgari ücretten fazla kazanıyor ve birçok eyalette asgari ücret daha yüksek olsa da, çan eğrisinin en uç noktasında bulunan işçiler, CEO’ların kazandıkları maaşın yalnızca binde birini kazanıyorlar.

Amerika’da asgari ücret son sekiz yıldır 7,25 dolar. Business for a Fair Minimum Wage adlı bir grup, enflasyon yüzünden, zaten düşük olan asgari ücretin yüzde 15 civarında değer kaybına uğradığını söylüyor.

Firmalar, asgari ücreti yükseltmenin istihdam kaybına yol açacağını savunsa da, Business for A Fair Minimum Wage grubu, asgari ücreti yükseltmenin ekonomiyi canlandıracağını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG