Erişilebilirlik

Amerika'da Asyalı Olmak Çok Havalı


Amerika'da Asyalı Olmak Çok Havalı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Amerika’da, özellikle de California eyaletinin güneyinde büyüyen Asya kökenli Amerikalılar, 20-30 yıl önceki nesle göre çok daha farklı deneyimlere sahip

Asya kökenliler, kendileriyle gurur duyuyor. Amerika’da Uzakdoğu kökenli olmak, artık ‘havalı’ sayılıyor. Üniversite öğrencileri ve genç çalışanlar, akşam saatlerinde Factory Tea Bar’a akın ediyor. Bu barda alkollü içkiler değil, buz, süt ve boba adı verilen, Tayvan’a özgü sakız kıvamında nişasta toplarıyla servis edilen çaylar içiliyor.

Çin asıllı Amerikalı Tiffany Porter: “Boba, Asya’ya özgü bir lezzet. Kendinizi Asya’daymış gibi hissetmek ve başka Asyalılarla olmak istediğinizde buraya gelebilirsiniz.”

Sosyolog Oliver Wang, Tiffany Porter gibilerinin ‘boba nesli’ne ait olduğunu söylüyor: “Boba nesli, günümüzün bluğ çağı gençliğinden benim gibi 40’lı yaşlarının başlarında olanları kapsıyor. Bu da 20 yıllık bir süre anlamına gelir.”

Wang, Asya kökenlilerin eskiden bu kimliklerini öne çıkarmadıklarını ancak son 20-30 yılda Güney California’da Asyalı olmanın anlamının değiştiğini söylüyor: “Akademik olarak başarılıydık ancak okullarda ya da toplum genelince kültürel hiyerarşinin üst noktalarında değildik. Son 20-30 yılda bu alanda çok büyük bir değişim oldu.”

Wang, bu neslin televizyonda da daha fazla Asya kökenli sima görerek büyüdüğünü söylüyor.

Asyalıların artık basmakalıp tiplemelerle betimlenmediğini söyleyen Wang, gençlerin başka Asya kökenlileri kendilerine model aldıklarını söylüyor: “Boba, Tayvan’da çok daha yaygın ancak burada boba etrafında oluşturulan kültür, Tayvan’da mevcut değil.”

Güney California’daki boba kültürü Asya’daki farklı ülkelerden gelen başkaları tarafından da benimseniyor. Endonezya kökenli Lina Yaori, boba kafelerinin müdavimi: “Sohbet edip sosyalleşiyoruz, bobalı çayları içmek de çok hoşumuza gidiyor.”

Taylandlı Çatçavat Rienkemaniyom bobanın birçok kesime hitap ettiğini bildiği için Factory Çay Barı açtığını söylüyor. İşleri de çok iyi gidiyor: “Boba, Asya kökenlilerin yaşamının bir parçası haline geldi.”

Boba kafeleri, Amerikanlaşmış Asyalıların içindeki kültürel değişimin simgesi haline geldi. Etnik kökenleriyle gurur duyan bu gençler, kendilerine özgü Asya-Amerikan senteziyle de gurur duyuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG