Erişilebilirlik

Amerika-Çin Zirvesinin Öncelikli Gündemi Yuan Olacak


Amerika-Çin Zirvesinin Öncelikli Gündemi Yuan Olacak
Amerika-Çin Zirvesinin Öncelikli Gündemi Yuan Olacak

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Amerika ziyareti sırasında, Pekin’in izlediği kur politikasının gündemde önemli bir yer tutması bekleniyor.

Amerikan yönetimi, Çin’in para birimi Yuan’ın değerini yapay olarak düşük tutarak, Amerika karşısında ticari avantaj elde ettiğini savunuyor. Çin’in ticaret fazlasının 2010 yılında 270 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Başkan Barack Obama dahil Amerikalı yetkililer kurun serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

Haziran ayından bu yana Yuan’ın değeri dolara karşı yüzde 3 buçuk oranında arttı. Ancak Amerika bunu yeterli bulmuyor. Obama’nın, Hu’yla görüşmesinde, bu eğilimin hızlandırılmasını teşvik etmesi bekleniyor.

Bu arada Amerikan Kongresi kura müdahale eden yabancı ülkelere karşı önlem alınmasını öngören bir tasarıyı yasalaştırmak istiyor.

Bazı uzmanlar Çin hükümetinin önümüzdeki iki – üç yıl içinde Yuan’ın yüzde 5 ila 7 arasında değer kazanmasına izin vermesini bekliyor. Uzmanlar, Yuan’ın değer kazanmasıyla Amerika aleyhine işleyen ticaret açığının azalacağını, daha fazla ihracat yapabilen Amerika’da yarım milyon kişiye istihdam sağlanacağını hesaplıyor.

XS
SM
MD
LG