Erişilebilirlik

Amerika Çin Polisinin Tibetlilere Ateş Açmasını Kınadı


Amerika Çin Polisinin Tibetlilere Ateş Açmasını Kınadı
Amerika Çin Polisinin Tibetlilere Ateş Açmasını Kınadı

Dışişleri Bakanlığı Çin işgali altındaki bölgelerde polislerin halkın üzerine ataç açtığı yolundaki haberlerden kaygı duyulduğunu açıkladı

İnsan haklarından sorumlu bakan yardımcısı Maria Otero, olaylarda ölen ve yaralananlar olduğunu söyledi. Bu aybaşında 4, daha önce de 12 Tibetli keşişin Çin baskısını proteste etmek için kendini yaktığını hatırlatan bakan yardımcısı, Pekin hükümetine şiddete başvurmaktan kaçınması çağrısında bulundu.

Otero, işgal altında yaşayan halkın şikâyetlerini dinlemesi için Pekin hükümetine Tibetlilerin sürgündeki lideri Dalay Lama ya da temsilcileriyle diyalog kurmasını önerdi.

Norveç hükümeti tarafından desteklenen bir Tibet örgütü, iki gündür devam eden şiddet eylemlerinin Siçuan’da Serta kentinde meydana geldiğini bildirdi.

Çin hükümeti gösteriye binlerce değil onlarca kişinin katıldığını ve sadece bir kişinin öldüğünü ileri sürdü.

Son bir yıl içinde 16 Budist keşiş, rahip ve rahibe Çin işgalini ve Çinli yetkililerin dini ve etnik baskısını protesto amacıyla kendilerini yaktı. Çin hükümeti eylemi terörizm olarak niteliyor ve Tibetlilerin sürgündeki lideri Dalay Lama’yı gençleri buna teşvik etmekle suçluyor.

1959 yılından beri yurt dışında yaşayan Dalay Lama ise eylemi “cesurca” ancak Çin baskısının artmasına yol açtığı için yanlış bir özveri olarak görüyor.

Bağımsızlık için mücadele eden Özgür Tibet örgütünün bir tanıtım filmi:

Tibetli çocukların dans gösterisi:

XS
SM
MD
LG