Erişilebilirlik

Amerika Casus Teleskopları Bu Kez Uzaya Çevirecek


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), istihbarat amacıyla kullandığı bazı uzay teleskoplarını şimdi de güneş sistemi dışındaki gezegenler ve evrenin genişlemesinin ardındaki güç olarak düşünülen karanlık enerjinin doğasını izlemek için kullanmayı planlıyor. Bir başka deyişle görev süresi dolan teleskopların uzay ajanları olarak kullanılması planlanıyor.

NASA’nın bu görev için geniş alanlı kızılötesi inceleme teleskoplarını (WFIRST) kullanmayı planladığı belirtiliyor. Bazı kaynaklara göre NASA bu konuda aralarında Princeton Üniversitesi uzmanlarının da bulunduğu bir ekipten de yardım alıyor.

NASA’nın amacı bir zamanlar Dünya’ya yöneltilerek Amerika için casusluk yapan teleskopların tam tersine, uzaya bakarak dünya dışı oluşumlar hakkında bilgi toplamasını sağlamak.

Geçtiğimiz günlerde Washington Post ve New York Times gibi gazetelerde de yer verilen haberlere göre NASA, geçen yıl Ağustos ayında iki optik teleskobu bu amaçla korumaya aldı.

Uzay casusluğu yapacak teleskopların yani WFIRST projesinin maliyetinin yaklaşık 2 milyar doları bulması bekleniyor. Ancak bütçe sıkıntısı içinde olan NASA gerekli bütçeyi bulamadığı için teleskopların yerleştirileceği gözlemevi tamamlanabilmiş değil.

NASA’nın bu aralar en çok bütçe ayırdığı James Webb Uzay Teleskobu’nun ise 2018 yılının Ekim ayında uzayda yerini alması planlanıyor. 8 milyar doları aşkın bütçesiyle şimdiden kendisine ayrılan bütçeyi aşan bu proje yüzünden NASA’nın casus teleskop projesinin de ağır aksak işlemesi mümkün görünüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG