Erişilebilirlik

Amerika Baba Bush’a Veda Ediyor


94 yaşında hayatını kaybeden ABD’nin 41.Başkanı George H.W. Bush’un cenazesi memleketi Teksas’tan başkent Washington'a getirildi. Bush’un naaşı Çarşamba gününe kadar ABD Kongresi’nde halkın ziyaretine açılacak.

George Bush’un naaşını taşıyan uçak Maryland’daki Andrews Hava Üssü’ne indi. Bush’un tabutu kortej eşliğinde ABD Kongre Binası’na getirildi. Burada ABD’nin 41. Başkanı için devlet töreni düzenlendi. George Bush’un tabutu ABD askerleri tarafından Kongre Binası’nın merdivenlerinden yukarı taşındı. Bush’un naaşını merdivenlerde oğlu ve eski ABD Başkanı George W. Bush ve eşi Laura Bush karşıladı.

Bush'un Naaşı Kongre Binası'na Getirildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Amerika son 12 yıldır ilk kez eski bir başkana veda ediyor. En son 2007 yılı Ocak ayında eski Başkan Gerald Ford için cenaze töreni düzenlenmiş, George H.W. Bush da o cenazede bir konuşma yapmıştı.

Baba Bush için Çarşamba günü de Washington’daki Ulusal Katedral’de cenaze töreni düzenlenecek. Buradaki törene Başkan Donald Trump ve eski başkanlar Barack Obama ve eşi Michelle Obama, Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton da katılacak.

Katedraldeki cenaze töreninde George Bush’un oğlu George W. Bush, Bush’un yakın arkadaşı olarak bilinen eski Senatör Alan Simpson, eski Kanada Başbakanı Brian Mulroney ve eski Başkan’ın biyografisini de kaleme alan tarihçi Jon Meacham birer konuşma yapacak. Başkan Trump’ın cenaze töreninde konuşma yapması beklenmiyor

George H.W. Bush Perşembe günü de Teksas’ta daha önce hayatını kaybeden eşi Barbara Bush ve 3 yaşındayken lösemi sebebiyle kaybettikleri kızları Robin’in yanına defnedilecek.

Başkan Trump George Bush’un vefatı sonrasında yaptığı açıklamada “3 gün yasta olacağız. Kendisi çok özel bir insandı” mesajını paylaşmış, Arjantin’de G20 Zirvesi sonrasında yapmayı planladığı basın toplantısını da iptal etmişti.

ABD’nin 41. Başkanı George Bush’a son zamanlarında eşlik eden köpeği Sully de cenazeyle birlikte Washington’a geldi. Sully’nin Bush’un tabutunun kenarında beklerkenki fotoğrafı sosyal medyada en çok paylaşılan karelerden biri oldu. George Bush’un sözcüsü Jim McGrath fotoğrafı “Görev Tamamlandı” notuyla paylaştı.

1989-1993 yılları arasında Amerikan Başkanlığı yapan Bush, en uzun süre yaşayan Amerika Başkanlığı yapmış isim oldu.

Bush, Birinci Körfez Savaşı'nda dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’e karşı uluslararası koalisyonun oluşmasına liderlik etmişti.

11 Eylül saldırıları olduğunda Amerika Başkanlığı koltuğunda oturan George W. Bush’un da babası olan Bush, Başkan olmadan önce Ronald Reagan döneminde 8 yıl süreyle Başkan Yardımcılığı yapmıştı.

Bush Soğuk Savaş'ın bitişi ve Berlin Duvarı'nın yıkılması süreçlerinde dünya siyaset sahnesindeki bir isimdi. Amerika Deniz Kuvvetleri’nde pilotluk yapan Bush, İkinci Dünya Savaşı sırasında orduda görev almıştı.

Baba Bush’un eşi, Barbara Bush da bu yıl Nisan ayında 92 yaşında hayatını kaybetmiş, George H.W. Bush eşinin cenazesine tekerlekli sandalyeyle katılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG