Erişilebilirlik

Amerika-Afrika Zirvesinde İşbirliğine Vurgu


Amerika-Afrika Zirvesinde İşbirliğine Vurgu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Washington’daki Amerika-Afrika zirvesinde iki taraf arasında kurulan stratejik işbirliğinin güçlendirilmesi ana gündem maddesi oldu. Amerika, Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkinin kıtanın karşı karşıya kaldığı tehditlere rağmen güçlendirilmesini istiyor

Amerika, son yıllarda Afrika’da insansız hava araçları için üsler kurdu, kıta ülkelerinin ordularına eğitim desteği verdi. Güçlendirilen savunma ilişkilerinin temelinde Afrika hükümetlerinin Nijerya’daki Boko Haram, Doğu Afrika’daki El-Şabab gibi militan örgütlere karşı verdikleri mücadeleye destek vardı.

Son Amerika-Afrika zirvesinde ise ticaret ve yatırım fırsatları da öne çıktı. Obama Afrika ile ilişkileri güçlendirmede bu iki konuyu temel unsur olarak görüyor.

Amerikan şirketlerinin Afrika’ya 14 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Obama, refah için güvenliğin şart olduğunu söyledi: “Güvenlik ve barışı, ancak bu yönde çalışanlar oluşturabilir. Gelecek de güvenlik ve barışı kurabilenlerin elindedir. Çünkü çatışma ortamında yatırım, altyapı inşası ve girişimcilik yapılamaz.”

Amerikan ordusu 2007 yılında Almanya’da, Afrika Komutanlığı’nı kurdu. Komutanlık, Afrika ordularına, keşif uçuşları ve istihbarat paylaşımı gibi konularda destek veriyor.

Amerika’nın Afrika ile ilişkilerini sadece savunmayla kısıtlamama konusunda önemli nedenleri var. Bunları Michael Rubin açıklıyor: “Elbette küçük çaplı işbirlikleri işe yaradı. Ama Çin’in her yıl Afrika ile ticaretinin 200 milyar doları bulduğunu unutmamamız gerekiyor. Amerika’nın ticareti bunun ancak yarısı kadar. İşte bu yüzden Amerika Afrika’ya daha fazla ilgi göstermeye başladıkça, daha çok Afrika ülkesi de Amerika’ya yakınlaşacaktır, ki bu yakınlaşma sadece diplomatik değil askeri ve ticari alanları kapsayacaktır.”

Amerika, yıllardır Afrika’nın önemini vurguluyor, kıta halkının yoksulluktan kurtarılması gerektiğini savunuyor. Dünyada en hızlı büyüyen 10 ülkeden altısı halen Afrika’da. Bu yüzden de Obama artık Afrika ile güçlü ilişkileri söylemden çıkarıp, eyleme dönüştürmek istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG