Erişilebilirlik

'ABD'ye Göre Rusya Nükleer Deneme Yapıyor'


ABD Savunma İstihbarat Dairesi Başkanı Robert P. Ashley, Rusya’nın taraf olduğu uluslararası anlaşmayı ihlal ederek düşük seviyeli nükleer denemeler gerçekleştiriyor olabileceğini söyledi.

Washington’daki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nde bir toplantıya katılan Ashley, "ABD, Rusya’nın nükleer deneme anlaşmasına uymadığına inanıyor. Bizce Ruslar, anlaşmanın koyduğu sıfır verim sınırını aşan düşük seviyeli nükleer denemeler yürütmek kapasitesine sahipler” dedi.

1996’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca kabul edilen Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması’na Rusya 2000 yılında taraf olmuştu. 23’üncü yılına giren anlaşmayı ABD dahil 8 ülke hala imzalamış ve onaylamış değil. Bu ülkeler, Çin, İsrail, İran, Kuzey Kore, Mısır, Hindistan ve Pakistan. Bu nedenle anlaşma hala yürürlüğe giremedi ve bağlayıcılık kazanmadı.

''Açıklama sorumsuzca''

Rus yönetiminden söz konusu açıklamalara yönelik herhangi bir yorum yapılmadı ancak Rus Parlamentosu Duma’nın Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Shamanov, Interfax Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, “Bundan daha sorumsuzca bir açıklama yapılamazdı. Nükleer testler gizli şekilde yapılamaz” dedi.

Shamanov ayrıca Amerika yönetimini eleştirerek “Bu tarz açıklamalar, Amerika ordusundaki profesyonelliğin sistematik olarak düşüşte olduğunu gösteriyor” dedi.

Konuyla ilgili sorulara yanıt veren Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da Rusya’nın, rutin bir biçimde uluslararası anlaşmaları ve Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı ihlal ettiğini söyledi.

Ortagus, “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı birkaç yıldır ihlal ediyorlar ve orta menzilli nükleer kapasiteye sahip silahları test ediyor ve üretiyorlar. Bizler Rusya’nın silah denetimi konusundaki uluslararası yükümlülüklerini de yerine getirmediği konusunda hali hazırda alarm durumundayız” ifadelerini kullandı.

Amerika’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekileceğini duyurması üzerine Rusya da geçen ay anlaşmayı askıya aldığını ilan etmişti. Amerika anlaşmadan çekilme gerekçesini Rusya’nın anlaşmayı ihlal etmesi olarak açıklamıştı. Rusya bu iddiaları reddetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG