Erişilebilirlik

Amerika 2014 Yılına Kadar İhracatını İki Kat Arttırmayı Hedefliyor


Amerika 2014 Yılına Kadar İhracatını İki Kat Arttırmayı Hedefliyor
Amerika 2014 Yılına Kadar İhracatını İki Kat Arttırmayı Hedefliyor

Amerika ekonomisini canlandırma amacıyla ülkenin ihracatını 2014 yılına kadar iki kat artırmayı hedefliyor. Bu şekilde ekonominin canlandırılması umuluyor. Ancak bugüne kadar genelde iç pazara çalışan küçük ve orta boy Amerikan şirketleri, dışa açılmakta zorlanıyor.

Kötüleşen ekonomi yüzünden Amerikalılar tüketimi azaltınca bu ülkedeki şirketler dış pazarlarda şansını daha çok zorlar oldu.

Jim MacLellan, Los Angeles Limanındaki Ticari Kalkınma Bölümü’nün direktörü. McLellan, ‘’Şirketler artık iç pazarın ayakta kalmak için tek yol olmadığının farkında. Çünkü şu anda tüketicilerin %95’i Amerika dışında,’’ diyor.

Ürünlerini dış ülkelere satmak isteyen Amerikan şirketleri şimdilik avantajlı durumda. Dolar’ın değer kaybetmesiyle, Amerika’dan ihraç edilen malların fiyatı da ucuzluyor. 10 yıl önce Los Angeles Limanı’ndan gönderilen malların %20’si ihracat amaçlıydı. Şimdi bu oran %34.

Jim MacLellan, “2009’un Aralık ayından bu yana ihracat oranımız her ay artmaya devam ediyor.”

Güney Californiya’daki Long Beach Limanı’ndan yapılan ihracatta son 10 yılda % 50 oranında artış görüldü. Los Angeles’taki işyerleri bu limanlara ve bir de uluslararası havaalanına yakın olmaları bakımından şanslı. Böylece yurtdışına daha ucuza mal gönderebiliyorlar.

Eskiden küçük şirketler, işlerini iç pazarda yavaşça genişletir, sonra dünya pazarında rekabete hazırlanırdı. Vance Baugham artık bu trendin değiştiğini söylüyor: “Bazı küçük şirketler artık hiç vakit kaybetmeden dış pazara açılıyor.”

İthalat alanında da değişiklikler var. Benzin fiyatları ve yurtdışında işçi çalıştırmanın maliyeti arttıkça, dışarıda üretilip Amerika’ya getirilen mallar da artık eskisi kadar ucuz olmuyor. Bu yüzden Çin gibi ülkeler, maliyeti düşük tutmak için üretimlerini Amerika’ya kaydırıyor.


XS
SM
MD
LG