Erişilebilirlik

“Amerika F-16’ları F-35 Yatırımları Karşılığında Önerdi”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika’nın Türkiye’ye F-16’ları F-35 programına Ankara'nın yatırımları karşılığında önerdiğini belirtti.

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından F-35 savaş uçağı üretim programından çıkartılmıştı.

Reuters haber ajansı, bu ay başında Türkiye’nin Amerika’dan 40 adet F-16 satın almayı, ayrıca 80 uçağın da modernizasyonunu istediğini kaydetmişti.

Erdoğan bu açıklamalarını Batı Afrika ziyareti öncesinde gazetecilere yaptı.

Cumhurbaşkanı, F-35’ler için 1,4 milyar dolarlık bir ödemenin olduğunu ve Amerika’nın bu ödemelere karşılık olarak bunu önerdiğini belirtti.

Erdoğan buna kaşılık olarak Türkiye’nin savunma ihtiyaçları için gerekli adımların atılmasına karar verdikleri mesajını verdi ve yeni F-16’ların filoyu güçlendireceğini söyledi.

Türkiye programdan çıkartılmadan önce 100 F-35 uçağı siparişi vermişti.

Ankara-Washington ilişkileri son 5 yılda, Suriye, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşması, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler gibi bir dizi nedenden ötürü gerilmiş durumda.

Ankara’nın S-400’leri satın alması 2020 Aralık ayında Amerika’nın yaptırımlarına neden olmuştu.

Amerika Türkiye’yi yeni Rus silahı almaması konusunda uyarıyor ancak Erdoğan Türkiye’nin ikinci kez S-400 almak istediği mesajını veriyor.

Uzmanlar bu durumun ilişkileri daha da gerginleştirebileceği yorumunu yapıyor.

F-16’ların Türkiye’ye satış tartışması zor bir döneme denk geliyor. Bu satışın onay alması Kongre'de Türkiye’ye yönelik olumsuz atmosfer nedeniyle oldukça zor olabilir.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG