Erişilebilirlik

'Amaç IŞİD Gibi Bir Örgütün Oluşmasını Önlemek'


Mesut Barzani
Mesut Barzani

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, amaçlarının yalnızca IŞİD’i yenilgiye uğratmak değil, IŞİD gibi yeni bir örgütün ortaya çıkmasını engellemek olduğunu söyledi.

Washington’da temaslarda bulunan ve Amerika’nın Sesi’ne özel demeç veren Mesut Barzani, yönetiminin “özellikle başta Kürdistan bölgesi olmak üzere, tüm Irak’ın tam anlamda güvenliği ve istikrarının yanı sıra Araplar, Kürtler, Türkmenler ve Hristiyanlar olarak ayırt etmeksizin mültecilerin evlerine dönmesini sağlamayı” amaçladığını bildirdi.

Barzani IŞİD’le mücadelenin bir dizi güçlük yaşatmasına rağmen Peşmerge güçlerinin bölgenin savunma ihtiyacını karşıladığının altını çizdi. Mücadelenin yalnızca “askeri ve ekonomin anlamda olmadığını” vurgulayan Barzani, IŞİD’e karşı “ideolojik savaş” yürütüldüğünü belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bu ideolojik savaş kapsamında yerel dini liderlerle işbirliği yaptığını kaydeden Barzani, bu şekilde IŞİD’e katılmak isteyen “gençlerin cahil din adamlarının ya da yoldan çıkmış olanların etkisi altında kalıp hata yapmaması” amacıyla pratik bazı adımlar attığını söyledi.

Mesut Barzani Washington’da üst düzey temaslarda bulundu. Hafta başında Başkan Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşen Barzani, IŞİD’le mücadele ve Irak halkının ihtiyaçlarıyla ilgili konuları ele aldı.

Obama ve Biden, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle Kürt halkına yönelik ABD’nin güçlü desteğinin süreceği vaadinde bulundu ve Peşmerge’nin IŞİD’e karşı mücadeledeki cesaretini övdü.

Amerika, IŞİD’le mücadele eden Peşmerge güçlerine askeri destek sağlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG