Erişilebilirlik

'Alzheimer’ın Yükünü Kadınlar Taşıyor'


'Alzheimer’ın Yükünü Kadınlar Taşıyor'
'Alzheimer’ın Yükünü Kadınlar Taşıyor'

Alzheimer’la ilgili yeni bir araştırma bu hastalıktan en çok kadınların etkilendiğini ortaya koyuyor. Alzheimer’a yakalanma riski erkeklere oranla daha yüksek olan kadınlar ayrıca Alzheimer’lı yakınlarına da bakmak zorunda kalıyor. Araştırmayla ilgili rapor Kongre’den Amerika’da hızla yayılan Alzheimer’la mücadele için kapsamlı bir strateji belirlenmesini istiyor.



Alzheimer Derneği’ne göre her 7 saniyede bir dünyanın herhangi bir yerinde yeni bir bunama vakası teşhis ediliyor.

Alzheimer Derneği ve California Valisi Arnold Schwarzenegger’ın televizyoncu eşi Maria Shriver tarafından hazırlanan rapor, yaşam süresinin uzaması ve birçok ülkede yaşlı sayısının artmasıyla 40 yıl içinde hasta sayısının üç kat artacağı sonucuna varıyor.

Alzheimer hakkında kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarıyla tanınan Shriver’ın babası 2003 yılında hastalığa yakalanmıştı.

Maria Shriver, bu deneyimlerine dayanarak ‘Alzheimer’ın Yükünü Kadınlar Taşıyor’ adlı raporu hazırladı. Shiver, ”Alzheimer’a yakalananların yüzde 60’ı kadın. Bu hastalığa yakalanan yakınlarına da çoğu çalıştığı halde kadınlar bakıyor.” diyor.

Rapora göre Amerika’da hastalığa yakalananların yaklaşık üçte ikisi kadın. Kadınlar ayrıca Alzheimer hastalarına bakanların da yüzde 60‘ını oluşturuyor. Bilim adamları ve sosyologlar Alzheimer’ı ‘kadın hastalığı’ olarak tanımlıyor.

George Washington Üniversitesi Tıp Merkezi’nden nörolog Doktor Ted Rothstein, erkeklerin yaşam süresi daha kısa olduğu için kadınların Alzheimer’dan daha çok etkilendiğini söylüyor: ”75-85 yaş grubundaki kadın sayısı erkeklerden çok daha yüksek. 80 ve 85 yaşlarında hayatta olan kadınların erkeklerden daha fazla olması nedeniyle Alzheimer hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor.”

Önümüzdeki 40 yıl içinde Alzheimer tedavisi ve bakımına 20 trilyon dolar harcanacağı tahmininde bulunan rapor, araştırma ve mücadele için ulusal strateji geliştirmenin önemini vurguluyor. Maria Shiver, ”Kalp hastalığı araştırmalarına 6 milyar dolar, kansere de 5 milyar dolar ayrılırken Alzheimer’a sadece 500 milyon dolar harcanıyor. Ancak insanların kalp hastalığı ya da kanserden önce Alzheimer’a yakalanma olasılığı çok daha yüksek.” diyor.

Doktor Rothstein’a göre Alzheimer hastalarının beyninde biriken tau ve amyloid adlı iki protein hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Doktor Rothstein, ”Araştırmacılar bir süre önce Alzheimer hastalığının kaynağı olarak beyinde tau proteini birikimine odaklanmaya başladı. Amyloid proteininin Alzheimer’ın nedeni olarak ikinci plana atıldığını görüyoruz. Belki de yanıtlarımızı yanlış yerlerde arıyorduk. İlaç şirketleri belki de hatalı ipuçlarının peşinden gidiyordu.” diyor.

Dünya nüfusu yaşlandıkça Alzheimer’dan etkilenenlerin sayısının hızla artması bekleniyor. İlaçlar, tedavisi mümkün olmayan bu hastalığın belirtilerini sadece hafifletiyor.Dünyada Alzheimer vakalarının 2040 yılına kadar 80 milyona çıkması, bunların yüzde 60‘ının az gelişmiş ülkelerde görülmesi bekleniyor. Hastaların büyük çoğunluğu, etkili tedaviye erişimden yoksun kadınlar olacak.

XS
SM
MD
LG