Erişilebilirlik

65. Hükümet Revizyonu Nasıl Karşılandı?


Türkiye’de 65. Hükümet’te yapılan revizyona muhalefet partileri ve sosyal medya aracılığıyla farklı kesimlerden tepkiler geldi.

CHP adına ilk açıklama, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’dan geldi. Tezcan, “Asıl değişmesi gereken, sarayın kendisi. O da inşallah önümüzdeki ilk seçimlerde değişecek. Bakanlarla ilgili gidene güle güle, gelene hoş geldin demekten bir şey yok. Asıl sorun sarayda sarayın değişmesi lazım” dedi.

Kerestecioğlu: "Kabinedeki değişiklikler bir kişinin çıkarlarıyla yapılıyor"

HDP adına Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Kerestecioğlu, “İktidar, son bir yılda 15 Temmuz darbe girişimini bahane ederek ülkenin rejimini değiştirdi. O günden bu yana tüm uygulamalar, her şey bir kişinin iki dudağı arasında olabilsin diye aslında. Bugün de bunun bir örneğini yaşadık, Sayın Erdoğan, Binali Yıldırım'ı çağırdı ve yeni kabineyi tebliğ etti; istişare yok, ortaklaşma yok, sadece tebliğ edildi. Herkesin yüreği ağzındaydı, milletvekilleri ‘Acaba bakan olur muyum?’ diyordu, bakanlar ‘Koltuğumdan olur muyum?’ diyordu; biz de geçmiş olsun diyoruz” ifadelerini kullandı. Kerestecioğlu, “Kabinedeki değişiklikler yeteneklerin sonucu ya da ülkenin, halkın istekleri sonucu değil, bir kişinin çıkarlarıyla paralel yapılıyor çünkü kendisi hiç kimseye güvenmiyor. Darbenin siyasi ayağının ortaya çıkmasını da engellediği için ‘Bu değişikliklerle görevden alınanlar cemaat mensubu mu? Tenzili rütbeye uğrayanların suçu ne?’ diye sorma hakkımız da doğuyor. Parti devletine bir adım daha yaklaşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Hayırlı olsun diyoruz” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda, yeni kabine üyeleri ilan edildiğinde AKP sıralarında heyecan yaşandığı görüldü. O sırada Meclls’te olan Osman Aşkın Bak’ın, Gençlik ve Spor Bakanı ilan edilmesi üzerine ilk kutlamayı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman yaptı. Kahraman, Bak’ın bakan olmasını alkışlattı. CHP’li Tanju Özkan’ın “Yürüşü bile değişti ilk dakikadan” sözü üzerine Kahraman, “Osman değişmez” karşılığını verdi.

Bak:"Türk sporu için de Türk gençliği için de güzel çalışmalar yapmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz"

Söz talep eden Bakan Bak da ilk açıklamasını TBMM’de yaptı ve “Geçtiğimiz beş yıllık süre içerisinde çok güzel, tatlı anılarımız oldu, sevildiğimi fark ettim muhalefet tarafından da. Tabii, biliyorsunuz, laf atmak bir sanattır, onu da gerçekleştiriyorduk biz burada. Bazen kızıyorlardı bana ama gene seviyorlardı. Dolayısıyla inşallah, Türk sporu için de Türk gençliği için de güzel çalışmalar yapmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu göreve bizi layık gören Değerli Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum” açıklaması yaptı.

Aykuğ: "Tüm gözler sarayda, gerisi boş"

CHP’li Aykuğ Atıcı ise, söz alarak, “Bugün kabine değişikliği yapılacağını duyunca ister istemez gülümsedim. Acaba, bu değişiklik neden yapılıyordu? Değişen bakanlar başarısız mıydı? Yeni gelenler umut verecek mi? Hayır. Başarı da, umut da artık bakanlara ait değil, hatta Başbakana bile ait değil. Bakanları ve Başbakanı artık hiçbir bürokrat takmıyor. Tüm gözler sarayda, gerisi boş. Ülkenin geldiği durumun özeti budur. Kabine değişikliği kimi heyecanlandırıyordu? Bir, mevcut bakanları; ‘Acaba gidici miyim?’ diye. İki; bakanlık bekleyenleri ‘Acaba bakan olur muyum?’ diye. Kabine değişikliği bürokratların da umurunda değil, milletin de. Genel kanaat şu: Geldikleri gibi giderler. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AKP'deki bahsettiği metal yorgunluğunu bu şekilde düzelteceğini düşünüyorsa yanılıyor. Beyler, yazık oluyor güzel ülkemize” dedi.

Bakan Jülide Sarıeroğlu konuşuldu

Kabine değişikliğiyle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu belki de hakkında en fazla yorum yapılan bakan oldu. Sarıeroğlu, 26 yıl sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturan ilk kadın olması nedeniyle yorumlandı. ANAP döneminde İmren Aykut, hem Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde seçilmiş milletvekili olarak ilk kadın bakan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğundaki ilk kadın olmuştu. Ancak Sarıeroğlu’nun dikkat çekmesi sadece kadın bakanlık özelliğiyle değil Twitter hesabı nedeniyle de oldu.

Sarıeroğlu’nun kabine revizyonu ilanı üzerine Twitter’daki @jsarieroglu hesabını kapatıldığı görüldü. Ardından da Twitter’da resmi hesap olarak @J_Sarieroglu açıldı. Sosyal medyada Sarıeroğlu’nun, Fethullah Gülen ile ilgili olumlu twitleri dolaşıma girince hesabına kapattığı öne sürüldü.

Burhan Kuzu dikkat çekti

Yıllarca AKP milletvekili olarak TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini de yürütmüş, Erdoğan’ın hukuk alanında başdanışmanı olan Burhan Kuzu’dan ise, kabine değişikliğiyle ilgili farklı bir tepki geldi.

Kuzu, kabine revizyonu açıklandığında Twitter’da kendisine Ersoy Dede’nin attığı “Olsun be Burhan Hocam” ifadesine, “Ersoy, siyasetin adaleti yok. Ne yapalım Allah'a havale ediyorum” yanıtı dikkat çekti.

Hükümetten gidenler ne dedi?

Kabine dışında kalan isimlerden AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Twitter’da “Yeni Bakanlar Kurulu, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Görev alan tüm arkadaşlarımıza muvaffakiyetler diliyorum” açıklamasıyla yetindi.

Faruk Çelik ve Akif Çağatay Kılıç da sosyal medyadan yeni kabineye başarılar diledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG