Erişilebilirlik

6 Ocak Komisyonu’ndan Sürpriz Oturum


6 Ocak 2021 Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonu sürpriz bir şekilde bugün yeni bir oturum yapılacağını açıkladı. Komisyonun eski Başkan Donald Trump’ın seçim sonuçlarının geçersiz kılınması çabalarıyla ilgili yeni bulguları kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

6 Ocak Komisyonu, Kongre’nin ABD’nin 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları nedeniyle iki haftalık tatile girmesinin ardından Temmuz’a kadar başka bir oturum yapılmayacağını bildirmişti. Ancak komisyon dün ani bir kararla bugün öğleden sonra yeni bir oturum düzenleyeceğini açıkladı.

Bugüne kadar yapılan beş oturumun gündeminde, Trump’ın 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’e, eyalet yetkililerine ya da Adalet bakanlığı yetkililerine uyguladığı baskı vardı.

Bugün yapılacak altıncı oturumun gündemi belirsiz; ancak dün komisyondan yapılan açıklamada oturumun amacının son dönemde elde edilen delillerin sunulması ve tanık ifadesinin dinlenmesi olduğu kaydedildi.

Danışman Hutchinson ifade verecek

Oturumda bir önceki Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows’un danışmanı Cassidy Hutchinson’ın ifadesinin dinlenmesi bekleniyor.

Bugüne kadar komisyonla bilgi paylaşan ve kapalı kapılar ardında komisyona ifade veren Hutchinson’ın ifadesinden bazı bölümler önceki oturumlarda kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Eski Başkan Donald Trump döneminde Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows'un danışmanı Cassidy Hutchinson.
Eski Başkan Donald Trump döneminde Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows'un danışmanı Cassidy Hutchinson.

“Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri af istedi”

Hutchinson, seçim sonuçlarına karşı çıkılması çabalarının görüşüldüğü ve bazı Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin de katıldığı Beyaz Saray toplantılarında odada olduğunu söylemişti.

Cassidy Hutchinson daha önce komisyona verdiği ifadede, Kongre’de seçim sonuçlarının geçersiz kılınması konusundaki çabalara katılan bazı Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin 6 Ocak saldırısından sonra bir suçlamayla karşı karşıya kalmaktan endişe ettikleri için başkandan af istediklerini belirtmişti.

Hutchinson kapalı kapılar ardındaki ifadesinde, Beyaz Saray operasyon şefi Anthony Ornato’nun dönemin genel sekreteri Mark Meadows’a, “ellerinde 6 Ocak günü şiddet olaylarının yaşanabileceğine ilişkin istihbaratın olduğunu” söylediğini ancak Beyaz Saray’ın şiddeti önlemek için hiçbir şey yapmadığını anlatmıştı.

Avukatını değiştirmişti

Cassidy Hutchinson oturumlar öncesinde avukatını değiştirmiş ve bu durum 6 Ocak Komisyonu ile işbirliği yapmaya hazır olduğunun bir işareti olarak yorumlanmıştı.

Hutchinson’ın önceki avukatı Stefan Passantino’nun, eski başkan Donald Trump’a yakın isimlerle bağlantısı bulunuyordu. Passantino, Trump’ın görevde olduğu ilk yıllarda Beyaz Saray etik avukatı olarak görev yapmıştı.

İngiliz belgesel yapımcısının görüntüleri inceleniyor

Komisyon bir süredir 6 Ocak’tan önce ve sonra Trump ve yakın çevresiyle röportaj yapan İngiliz belgesel yapımcısı Alex Holder’ın çektiği görüntüleri de inceliyor.

Alex Holder, Donald Trump, çocukları ve Mike Pence’le yaptığı röportajlar dahil, eski başkanın 2020 seçim kampanyasının son günlerinde çektiği görüntüleri, kendisine gönderilen celp üzerine kongreye iletmişti.

6 Ocak Komisyonu’nun geriye kalan son iki oturumda radikal grupların Kongre’ye nasıl saldırdığını ve Trump’ın şiddeti durdurmak için üç saatten fazla bir süre boyunca hiçbir adım atmadığıyla ilgili ayrıntıları paylaşması bekleniyordu.

Watergate’i anımsattı

Komisyonda yapılan halka açık oturumlarda aniden sürpriz bir oturumun programa eklenmesi, ABD’de siyasetin seyrini değiştirerek dönemin başkanı Richard Nixon’ın istifasıyla sonuçlanan Watergate skandalını hatırlattı.

Bu ay 50’nci yılını dolduran Watergate skandalını soruşturan Senato Komisyonu da 1973 yılı Temmuz ayında sürpriz bir tanığı ifadeye çağırmıştı.

Dönemin başkanı Richard Nixon’ın programından, ziyaretçilerden ve ziyaret kayıtlarından sorumlu olan Beyaz Saray yetkilisi Alexander Butterfield, Nixon’ın gizli kayıt alma sistemini ifadesinde anlatmış ve Watergate skandalında soruşturmanın seyrini değiştirmişti.

6 Ocak Komisyonu'nun nihai raporunu Kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri öncesinde Eylül ayında yayınlaması bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG