Erişilebilirlik

6 İnsan Hakları Savunucusu 'Terör Örgütüne Yardım'dan Tutuklandı


İstanbul Büyükada’daki bir otelde toplantı yaptıkları sırada Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusundan 6’sı bu sabah çıkarıldıkları 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’nda sorgulamaları yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Can Tuncay, “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçlamasıyla tüm şüphelileri tutuklanmasını talebiyle mahkemeye sevk etti.

Sulh Ceza Hakimi Kudret Köse, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Günal Kurşun ve Veli Acu ile eğitim için Türkiye’ye gelmiş olan Ali Ghrawi ve Peter Steudner’i tutuklarken, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Genel Koordinatörü Nejat Taştan, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu üyesi İlknur Üstün ve Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmuz Özbekli’yi serbest bıraktı.

Şüpheliler hakkında “terörizmin finansmanı ve casusluk” soruşturması da var

Savcı Tuncay, tutuklama talebinde “somut olayda elde olunan dokümanların içeriği, sanık beyanları, ilişki irtibat raporları bir arada değerlendirildiğinde şüphelilerin çoğunun terör örgütleri ve mensuplarıyla irtibatları, faaliyet alanları itibariyle sivil toplumu etki güçleri bulunması, terör örgütlerince benimsenen ve örgütlerin yaşantılarını sürdürmelerine yönelik faaliyet şekillerinin vazgeçilmez bir unsuru olan yöntem ve taktiklere ilişkin terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda toplumsal kaosa dönüştürecek hareketlenmeler yaratmak amacıyla toplantı hususunda kuvvetli şüphe bulunduğu, yabancı uyruklu şüphelilerin mevcut konumları ve ülkemize dair irtibatları nazara alındığında bu amaç haricinde hareket ettiklerinden bahsedilemeyeceği anlaşılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Savcı ayrıca mahkemeye sevk yazısında “şüphelilerle ilgili terörizmin finansmanı ve casusluk eylemleri yönünden” soruşturmanın devam ettiğini de belirtti.

Tutuklanan insan hakları savunucuları, DHKP-C, FETÖ, PKK mensubu olduğu iddia edilen ya da Bylock kullanıcısı olduğu belirtilen kişilerle irtibatları olduğu savıyla TCK’nın 220/6 ve 220/7maddeleri uyarınca “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”le suçlandılar.

Dünyanın 8. doğal gaz ithalatçısı Güney Kore’ye “Türkiye’ye doğal gaz vermeyin” mi dendi?

Savcının sevk yazısında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in darbe girişimi sonrası insan haklarının ağır tehlikede olduğu iddiasıyla Güney Kore’nin Ankara Büyükelçiliği’ne Türkiye’ye gaz ihraç edilmemesi yönünde bir yazı gönderdiği belirtiliyor.

Dünyanın en fazla doğal gaz ithal eden sekizinci ülkesi olan Güney Kore, Türkiye’nin doğal gaz tedarikçileri arasında yer almıyor.

6 İnsan Hakları Savunucusu 'Terör Örgütüne Yardım'dan Tutuklandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Af Örgütü: Suçlamalar düzmece, tutuklamalar dehşet verici, dünya liderleri Türkiye’ye baskı yapmalı

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın telefonunda Bylock programı yüklü olduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye Direktörü İdil Eser’in de “terör örgütüne yardım etme” iddiasıyla cezaevine gönderilmesi sonrası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, tutuklamaları “dehşet verici” bulduğunu söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Shetty, “bugünkü karar hakikatin ve adaletin Türkiye için tamamen yabancı kavramlar olduğunu gösteriyor. Bugün, insan hakları için ayağı kalkmanın Türkiye’de suç haline geldiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Dünya liderlerinin artık dilsiz kalmaktan vazgeçmeleri ve yapmaları gerekenleri yapmaları gerekiyor. İnsan hakları savunucularına yönelik düzmece suçlamalardan vazgeçilmesi ve insan hakları savunucularının serbest bırakılmaları için Türk yetkililere baskı uygulamalılar” dedi.

Mahkeme kararının gelmesinden birkaç saat sonra sosyal paylaşım sitesi Twitter’da “İnsan Hakları Hapiste”, “Bu Haksızlık Hepimize”, “Free Right Defenders” hashtagleriyle tutuklanan insan hakları savunucularının tahliye edilmesi için sosyal medya kampanyası başlatıldı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG