Erişilebilirlik

Altı Greenpeace Üyesi Rusya'dan Ayrıldı


Beşi İngiliz biri Kanadalı 6 Greenpeace eylemcisi Rusya’dan ayrıldı. Holiganlık suçlamasıyla tutuklanan eylemciler Kremlin’in çıkardığı af sonrasında serbest kaldı

İki aydır Rusya’da tutuklu kalan eylemciler bugün ülkeyi terk etti. Eylül ayında Kuzey Buz Denizi’nde kurulan bir petrol platformu yakınında protesto eylemi düzenleyen eylemcilerden İngiliz Alex Harris serbest kalmaları için milyonlarca kişinin çaba harcadığını söyledi.

Eylül’de tutuklanan 30 kişiden ilki dün serbest bırakılmıştı. İsveç vatandaşı Dima Litvinov serbest kaldıktan sonra ne düşüncesini ifade etmekten ne de tutuklanmaktan dolayı pişmanlık duymadığını söyledi.

Geri kalan eylemcilerin de önümüzdeki günlerde St. Petersburg’daki cezaevinden çıkması bekleniyor. Rusya Batı’dan gelen yoğun baskı üzerine hafta içinde eylemcilere yönelik tüm suçlamaları geri çekmişti.

Rusya’nın eylemciler için çıkardığı affın amacının, Şubat ayındaki Soçi Kış Olimpiyatları öncesinde uluslararası toplumun gözündeki imajını düzeltmek olduğu konuşuluyor.

Rusya geçtiğimiz hafta içinde birkaç önemli kişiyi serbest bıraktı. Bunlardan biri işadamı Mikail Hodorkovski, diğerleri ise Pussy Riot adlı müzik grubunun iki üyesiydi.

Greenpeace, Arctic Sunrise isimli gemilerinin tayfasının Rus petrol platformu yakınında barışçıl bir eylem yaparken tutuklandığını söylüyor. Protestonun amacı petrol kuyularının çevre için oluşturduğu tehdide dikkat çekmekti.

28 Greenpeace üyesi ve yanlarındaki iki gazeteci başta korsanlık suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. Suçlamalar 7 yıl mahkumiyetle sonuçlanabilecek holiganlık suçuna indirgenmişti.

Eylemcilerden Gizem Ayhan’ın da ülkeden çıkış vizesi aldığı öğrenildi. Serbest kalan Ayhan “Mutlu değilim. Yakında evde olacağım ama Kuzey Kutbu hala doymak bilmeyen petrol şirketleri ve yükselen sıcaklıklar tarafından tehdit altında,” diye konuştu. Ayhan’ın önümüzdeki günlerde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG