Erişilebilirlik

Almanya’ya Sultanahmet Şoku


İstanbul’un turistik merkezi Sultanahmet’te meydana gelen ve en az 10 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı patlama, Almanya’da büyük yankı uyandırdı. Başbakan Angela Merkel, “Ölen ve yaralananların arasında Alman vatandaşlarının olduğundan endişeliyiz. Uluslararası terörizmin çirkin yüzünü İstanbul, Paris, Ankara ve Tunus'ta gördük. Teröre karşı kararlı bir biçimde tavır almalıyız,” şeklinde açıklama yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Merkel'i arayarak saldırıyla ilgili bilgi verdi. Davutoğlu’nun, hayatını kaybeden 10 kişiden çoğunluğunun Alman vatandaşı olması sebebiyle üzüntülerini ilettiği açıklandı. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier “barbar ve korkakça” olarak tanımladığı terör olayının, “Hepimizin dünyaya açık kent olarak bildiği ve sevdiği İstanbul’un kalbine yönelik” olduğunu söyledi.

Alman basınında çıkan haberlerde ölenler arasında en az dokuz Alman’ın bulunduğu ve daha sonradan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Suriye kökenli olduğu açıklanan canlı bombanın doğrudan orada bulunan Alman turist grubunu hedeflediği belirtildi. Olaydan birkaç saat sonra FederalDışişleri Bakanlığı Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını genişletti. Bakanlığın uyarısında, İstanbul’da bulunan Alman turistlerin büyük kalabalıklardan, meydanlardan ve turistik organizasyonlardan uzak durmaları istendi. Dışişleri yetkilileri, geçen yıl Temmuz ayında da Türkiye'nin hava operasyonları nedeniyle PKK'nın intikam eylemleri yapabileceği belirterek, Türkiye'ye gidecek kişileri, İstanbul metrosu ve otobüs istasyonlarında saldırı düzenlenme olasılığına karşı uyarmıştı.

Bu arada konuyla ilgili yapılan yorumlarda terör eyleminin Türkiye turizme ağır darbe vurabileceği ve özellikle Alman turistlerin rezervasyonlarında iptaller yaşanabileceği belirtildi. Almanya’nın en büyük turizm operatörü TUİ, daha önceden yapılan rezervasyonların 18 Ocak tarihine kadar ücretsiz olarak iptal edilebileceğini açıkladı. Almanlar için turistik açıdan yıllardır cazibe merkezi olan Türkiye, her sene yaklaşık 5 milyon Alman turisti ağırlıyor. Alman Seyahat Acenteleri Birliği Aralık ayında, geçen yılki sayılarla bağlantılı olarak, siyasi belirsizlik ve terör saldırılara rağmen Türkiye’nin hâlâ Alman turistler açısından en çok tercih edilen tatil ülkeleri arasında yer aldığını ve Almanya’dan yapılan Türkiye tatil rezervasyonlarının 2015’de iki haneli oranda arttığını açıklamıştı. Turizm Gazetesi editörü Fehmi Köfteoğlu, Sultanahmet’deki saldırının doğrudan Almanları hedeflemesi nedeniyle başka bir boyutu olduğunu ve turizm sektörü açısından çok olumsuz sonuçlara yola açacağını savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG