Erişilebilirlik

Almanya'da Terör Tehdidi Maç İptal Ettirdi


Paris’te 132 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının yankıları ve ardından alevlenen güvenlik tartışmaları, Almanya’nın gündeminin bir numaralı konusu olmaya devam ediyor. Paris’teki saldırıdan sonra oluşan tedirgin hava, dün akşam Almanya ve Hollanda A milli futbol takımları arasında yapılması planlanan dostluk maçının, radikal İslamcı terörist saldırı tehdidi sebebiyle iptal edilmesiyle yeni bir boyut kazandı.

Maçın oynanacağı Hannover kentinde polis, karşılaşmanın güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini açıkladı ve 50 bin seyirci kapasiteli HDI Arena adlı statta bulunan taraftarlar ve gazeteciler dışarı çıkarıldı. Açıklamada “somut tehlike içeren bir durum” nedeniyle güvenlik konusunda çekinceler olduğu ve iptal kararının alındığı kaydedildi.

Karşılaşmayı Başbakan Angela Merkel ve çok sayıda bakanın izlemesi de planlanıyordu. Merkel ve bakanlar uçakla Berlin’e geri dönerken, başlama düdüğünden yaklaşık bir saat önce verilen alarmla stadın boşatılmasında panik yaşanmadığı duyuruldu. Akşam saatlerinde basının önüne çıkan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, gelen somut bir tehdit üzerine maçın iptali ve stadın boşaltılması şeklinde bir karar almak zorunda kaldıklarını bildirdi. Stadyum ve çevresinde şüpheli şahıslar olduğu iddialarını yanıtlamayan de Maiziere, “Ayrıntıları açıklamamız kamuoyunda büyük korkulara neden olabilir” şeklinde bir açıklama yaptı. Almanya’da “ciddi bir terör tehlikesi” olduğunu söyleyen Federal İçişleri Bakanı, terör tehdidi istihbaratının Fransız yetkililerden geldiğini de doğruladı.

Öte yandan dün Paris saldırılarıyla bağlantılı olduğu iddia edilerek gözaltına alınan yedi kişi akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Belçika ve Hollanda sınırlarına yakın Aachen kentinin civarında gün boyunca üç operasyon düzenleyen polis, ikisi kadın yedi kişiyi şüpheli gerekçesiyle gözaltına almıştı. İçişleri Bakanı de Maziere, “Bir market çalışanın Paris’teki saldırıda kullanılan aracı kiralayan Salah Abdeslam’i gördüğü ihbarı üzerine gözaltına alınan kişilerin Paris’teki terör saldırısıyla ilişkisi olmadığı anlaşıldı.’ şeklinde bir açıklama yaptı. Bu arada ülkede havaalanları ve tren istasyonları gibi kalabalık alanlarda güvenlik artırıldı.

Alman Futbol Federasyonu hafta sonunda planlanan Bundesliga’daki futbol maçlarının iptal edilebileceğini duyururken, son günlerde sinema, tiyatro ve konserlere olan ilginin hissedilir şekilde azaldığı dikkat çekti. Ülkeyi esir alan terör paranoyası, Müslümanlara ve özellikle de Müslüman mültecilere yönelik tartışmaların gerginleşmesine ve Müslümanlar üzerindeki baskının artmasına da neden oluyor. Gazete yorumlarında ve sosyal medyadaki tartışmalarda Almanya'da İslam ve Müslümanlar ne kadar tehlikeli sorusu yeniden tartışılmaya açılırken, İslami kuruluşların temsilcileri teröre karşı tavır koymaya devam ediyor. Almanya Diyanet İşleri Türk İslam Birliği sözcüsü Zekeriya Altuğ, Paris’teki terör olaylarının Avrupa ve Almanya’da yaşayan Müslümanlara mal edilmek istendiğini ama terörist grupların İslam adına hareket ettikleri iddiasına rağmen bunun yalan olduğunun bilinmesi gerektiğini açıkladı.

Almanya’daki İslami dernekler ve Türk sivil toplum kuruluşları geçen Pazartesi ortak bir açıklama yaparak, terör saldırılarını sert şekilde kınadıklarını ve yapılanları lanetlediklerini duyurmuştu. Terörün her türlüsüne karşı olduklarını dile getiren örgüt yetkileri Fransa halkına başsağlığı dileyerek, “Paris’in yanındayız” mesajı verdiler.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG