Erişilebilirlik

Almanya'da Araç Yakma Çılgınlığı


Almanya'da Araç Yakma Çılgınlığı
Almanya'da Araç Yakma Çılgınlığı

Berlin’de bir süredir devam eden araç kundaklama olaylarında geride kalan günlerde yeni bir rekor kırıldı. Polis yetkilileri, yaklaşık üç yıldır çeşitli aralıklarla araba ve kamyonların ateşe verildiğini, nitekim bu yılın başından bu yana toplam 157 otomobilin yakıldığı, kundaklananların yakınındaki 90 aracın da zarar gördüğünü duyurdu.

Son beş gecede ise kentin çeşitli semtlerinde en az 70 arabanın kundaklanması vasıta sahipleri arasında büyük tedirginliğe yol açarken, güvenlik yetkilileri ve siyasetçiler kundakçılara karşı alınabilecek önlemleri tartışıyor.

İlk başta Berlin'de 'otonom' olarak tanınan anarşist gruplar tarafından zenginlerin oturduğu semtlerde lüks araçları hedef alan kundaklama olaylarının, son günlerde, Berlin'in neredeyse tüm semtlerine yayılması ve dar gelirlilerin yaşadığı bölgelerde de otomobillerin kundakçıların hedefi haline gelmesi olayın kontrolden çıkması olarak yorumlandı. Kundaklamalar sırasında şimdiye dek ölen ya da yaralanan olmazken, polis özel timler ve gece termal kamerayla kentin üzerinde uçuş yapan helikopterlerle kundakçıları yakalayabilmeyi umut ediyor. Kundakçıların yakalanmasına yardım edeceklere 5 bin avro ödül verilecek.

İlk kez konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Angela Merkel kundmklama olaylarından endişe duyduğunu belirterek, suçluların bir an önce bulunmasını istedi. 18 Eylül'de yapılacak Berlin eyalet seçimleri öncesinde Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, kundakçılara karşı yeteri kadar önlem almamakla suçlanırken, gençlik uzmanları ise kundaklamaların bu oranda artmasını Londra'da meydana gelen şiddet olaylarının bir uzantısı olarak yorumluyor.

Kundaklama olaylarının son günlerde sosyal açıdan sorunlu ilçelerde yoğunlaşmasını buna delil olarak gösteren uzmanlar, işsiz ve geleceğe karamsar bakan gençler arasında şiddet eğiliminin Berlin'de de çok yüksek olduğunu öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG