Erişilebilirlik

Almanya’yla İncirlik'in Ardından Şimdi de Konya Krizi


Türkiye’nin İncirlik üssündeki Alman askerlerinin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermemesinden sonra Konya’daki NATO üssü için Alman milletvekillerine verilen ziyaret iznini de iptal etmesi Berlin’de tepkilere neden olmaya devam ediyor.

Başbakan Angela Merkel’in alınan kararı 'can sıkıcı' olarak tanımlayıp, konunun Ankara ile siyasi pazarlık meselesi yapılmayacağını söylemesinden sonra, Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert haftalık basın toplantısında, Türkiye’ye ziyaret izni verilmesi için mühlet tanınması gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirtti. Alman milletvekillerinin Türkiye’deki askerleri ziyaret etme hakları olduğunu ifade eden Seibert, hükümet olarak NATO ve diplomatik kanalların devreye girmesini ve bir çözüm geliştirmelerini umduklarını açıkladı. Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de, Türkiye’nin ziyareti iptal etmediğini, sadece ertelediğini ve bu yüzden ziyaretin yakın bir tarihte yapılacağından yola çıktıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş daha önce yaptığı bir açıklamada, Alman vekillerin Konya’daki NATO üssünü ziyaret edebileceğini söylemişti. Ancak Ankara, Almanya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdeki gerginlik nedeniyle Alman parlamenterlerin bugün için planlanan Konya ziyaretinin uygun olmayacağını adeta son anda Cuma günü Berlin'e bildirmişti. NATO’nun Konya’daki üsse yerleştirdiği AWACS uçaklarını kullanan mürettebatın büyük bir bölümünü Alman askerleri oluşturuyor.

Merkel: Ziyaret izni için şart kabul etmeyeceğiz

Alman televizyon kanalı ARD’nin geleneksel yaz söyleşisi programına konuşan Merkel, ziyaret izni için şart öne sürülmesini kabul etmeyeceklerini ve Alman parlamenterlerin ziyaretlerinde ısrarlı olduğunu açıklamış, "ziyaret hakkının ittifak bünyesindeki güvenilirlikten ayrı düşünülemeyeceğini" söylemişti. Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann “Ziyaret izni olmadan Alman askerleri Konya’da kalamaz” diyerek, Alman askerlerinin İncirlik’de olduğu gibi Konya’dan da çekilmesini istedi. Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen de "Ziyaret yoksa, Konya da yok" şeklinde bir açıklama yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, iki ülkenin ziyaret için belli bir tarihte uzlaşabileceğini umduğunu söyledi ve konunun tüm NATO'yu ilgilendirdiğini vurguladı.

Bu konu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, geçtiğimiz 5 Haziran günü Ankara’ya yaptığı ziyaretinde gündemdeydi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Almanya’ya herhangi bir liste verilmedi. Konya için bir heyet gelebileceğini söyledik. Ama İncirlik için şu anda bir karar olmadı. Şartlar normalleşirse ortak bazı adımlar atılırsa İncirlik için de adımlar atabiliriz. Her şey bir tarafın istediği şekilde gelişmez her iki tarafın da ortak adımları olmalı” demişti. Gabriel de, Konya’ya ziyareti Alman Parlamentosu’nun değerlendireceğinin işaretini vermişti.

İncirlik üssündeki Alman askerlerinin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine Türkiye'nin izin vermemesi ile başlayan krizde, Berlin üste bulunan 250 askerini çekme kararı almıştı. Konya’ya ziyaret izni verilmemesinin nedenlerinden birinin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya’da iltica eden FETÖ’cü olduğu iddia edilen üst düzey askerlerin ve diplomatların Türkiye’ye iade edilmemesi olabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG