Erişilebilirlik

Almanya’ya İltica Başvurularında Artış


Geçen 2016 senesinde AB genelinde yapılan iltica başvurularının üçte ikisi Almanya'ya yönelik oldu. Avrupa İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) verilerine göre, 2016 yılının ilk üç çeyreğinde 28 AB ülkesine 988 bin sığınma başvurusu yapıldı. Bunlardan Eurostat’a göre 612 bin, Federal İçişleri Bakanlığı’nın kendi verilerine göre ise en az 658 bin sığınma başvurusu Almanya’da işleme alındı. AB genelinde toplam 756 bin iltica başvurusu karara bağlanırken, Almanya’da sonuca bağlanan iltica talebi sayısı 420 bin olarak açıklandı. AB içerisinde Almanya’nın ardından en çok sığınma başvurusu alan ülke 85 bin kişiyle İtalya olurken, onu 63 bin sığınma başvurusuyla Fransa takip etti. Yunanistan ise 30 bin sığınma başvurusu aldı. Öte yandan Almanya'ya sığınma başvurusunda bulunan yaklaşık 55 bin kişi, geçen yıl içinde gönüllü olarak ülkesine dönerken, iltica başvurusu reddedilip zorla sınır dışı edilenlerin sayısı ise 25 bin olarak belirlendi.

Sınırdışı merkezleri kurulsun önerisi

Bu arada Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, iltica başvurusu kabul edilmeyen sığınmacılar için 'sınırdışı merkezleri' kurulmasını önerdi. Söz konusu merkezlerin havalimanlarının yakınlarında kurulabileceğini belirten bakan, Almanya'ya sığınmacı olarak gelen ancak iltica başvurusu kabul edilmeyenlerin bir an önce geldikleri ülkelere geri gönderilmesinin Almanya'nın iç güvenliğin artırılabilmesi açısından önemli olduğunu açıkladı. Noel’den önce yapılan ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan Berlin saldırısının faili Anis Amri'nin Almanya'ya sığınmacı olarak geldiği ancak iltica başvurusu kabul edilmediği halde ülkesi Tunus'a geri gönderilemediğinin ortaya çıkması daha sıkı önlemler alınması yönünde taleplere yol açmıştı.

Köln polisine 'Nafris' tepkisi

Bu arada Köln Emniyet Müdürlüğü'nün Twitter hesabından yılbaşı gecesi yapılan paylaşımlarda Kuzey Afrikalı sığınmacılara atfen kullandığı 'Nafris' tabiri ile ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Geçtiğimiz yıl Köln‘de ana istasyon ve Köln Katedrali'nin çevresinde yaşanan cinsel taciz olaylarının ardından bu yıl yılbaşında güvenlik güçlerinin aldığı önlemler kapsamında 1700 polis memuru yüzlerce genç erkeğe polis kontrolü uyguladı, 16'sı Alman olmak üzere yaklaşık 100 kişiyi gözaltına alındı. Polis bir tweetinde, “Merkezi tren istasyonunda yüzlerce Nafris kontrolden geçirildi” bilgisini paylaştı. 'Nafris' tabiri, Almanca 'Kuzey Afrikalı' anlamına gelen 'Nordafrikaner' kelimesinin kısaltması. Yeşiller Eş Başkanı Simone Peters, polisin köken ve ten rengine göre genel bir şüpheli profili oluşturmasını ‘ırkçılık‘ olarak tanımlarken, Sol Parti de, “İnsanların kökenine göre bir güvenlik konsepti geliştirmesi kabul edilemez” şeklinde bir açıklama yaptı. Köln polis teşkilatı sözcüsü gelen tepkiler üzerine, polisin kendi mesajlaşmasında kullandığı tabirin kamusal alana yansımasından ötürü özür diledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG