Erişilebilirlik

Almanya'ya Doğu Avrupa'dan İşci Akını


Almanya'ya Doğu Avrupa'dan İşci Akını
Almanya'ya Doğu Avrupa'dan İşci Akını

Alman istihdam piyasası önümüzdeki 1 Mayıs'tan itibaren 8 doğu Avrupa ülkesine açılacak. Piyasanın açılmasından sonra yüz binlerce Orta ve Doğu Avrupa ülkesi vatandaşının çalışmak için Almanya’ya akın etmesi akın etmesi bekleniyor.

Almanya, 2004 yılında sekiz Orta ve Doğu Avrupa ülkesinin Avrupa Birliği'ne üye olması sürecinde söz konusu ülkelerin vatandaşları için yedi yıllığına serbest çalışma yasağı getirmişti. Başta İngiltere olmak üzere birçok AB ülkesi ise serbest çalışma hakkını 2004’den itibaren tanımıştı. Almanya bu ülkelerde ücret düzeyinin düşük olduğunu ve Alman iş piyasası için haksız işgücü rekabeti oluşturacağını öne sürerken, sadece İngiltere’ye 1,5 milyona yakın Polonyalının göç ettiği tahmin ediliyor. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Macaristan, Estonya, Letonya ve Litvanya vatandaşlarını kapsayan uygulamanın kalkması ve serbest dolaşımın yürürlüğe girmesiyle birlikte yüzbinlerce Orta Avrupalının çalışma amacıyla Almanya'ya gelmesi bekleniyor. Sendikalar ise gelecek işçilerin yaratacağı sorunlardan tedirgin. Örneğin Estonya’da asgari saat ücretinin 1 Euro 40 Cent olduğunu hatırlatan uzmanlar, taşeron firmaların Orta ve Doğu Avrupalıları düşük maaşla çalıştıracağını, bunun sonucunda istihdam piyasasında dengelerin bozulacağını öne sürüyor. Almanya'ya gelecek göçmenlerin çoğunluğunun zanaatkarlık ya da bakıcılık yapanlardan oluşacağını savunan Türk Alman İşverenler Birliği Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya, ülkenin kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Bahattin Kaya, serbest dolaşım hakkının Almanya’da yaşayan Türkleri de olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Gelecek işgücü ile Almanya’daki yabancı düşmanlığı sorununun da büyüyeceğini belirten Kaya, bu konuda da Türklerin durumunun kötüleşmesinden tedirgin.

Bu arada 1 Mayıs’da başlayacak yeni dönemin beraberinde getireceği sorunlardan bağımsız yapılan hesaplamalara göre, Almanya’da 2012 yılı sonuna kadar 600 bin yeni istihdam yeri oluşurken, işsiz sayısı 2,7 milyona düşecek.

XS
SM
MD
LG