Erişilebilirlik

Almanya’nın Yeni Cumhurbaşkanı Joachim Gauck


Almanya’nın 11’inci Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Federal Meclis’te yemin ederek göreve başladı

Almanya’nın 11’inci Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Federal Meclis’te yemin ederek görevin başladı. Geçen Pazar günü hükümet ve muhalefetin ortak adayı olarak Federal Meclis’te ilk turda 1228 geçerli oydan 991'ini alan ve beş yıllık bir süre için Cumhurbaşkanı seçilen Gauck, merakla beklenen ilk konuşmasında ülkedeki göçmenlere sıcak mesajlar verdi. Angela Merkel başbakanlığındaki federal hükümet ile milletvekillerinin tam kadro katıldığı yemin töreninde Gauck’un yolsuzluk iddiaları yüzünden istifa etmek zorunda kalan selefi Christian Wulff da yer aldı. 72 yaşındaki insan hakları savunucusu ve eski Protestan papaz Joachim Gauck, Cumhurbaşkanı yeminin ardından yaptığı konuşmada ‘Almanya’da yaşayan herkesin kendini evinde gibi hissetmesi için’ çalışacağını söyledi.

Christian Wulff’un uyum ve Almanlarla göçmenlerin barış içinde ortak yaşamları için attığı adımları öven Gauck, kendisinin bu çizgiyi sürdüreceğini söyledi. Almanya’nın geçmişte Hıristiyan ve Yahudi kültürleri ile oluştuğunu ancak ülkedeki göçmenlerin ve özellikle Müslümanların tüm toplumun yapısını değiştirdiğini belirten Gauck, Alman Anayasasının din ve kültür ayrımı yapmadan tüm vatandaşların onurunun korunmasını hükmettiğini hatırlattı. Almanya'daki aşırı sağcı oluşumları ‘tahrik’ olarak tanımlayan ve ırkçılığı kınayan Gauck, Alman toplumunun 2. Dünya Savaşı sonrasında cesaretle bu tarz eğilimlere karşı tavır aldığını ve demokrasinin kazandığını vurguladı. Yeni Cumhurbaşkanı, Almanya’da dindar fanatizme de yer olmadığını, bu tehlikenin de demokrasi ile aşılacağını söyledi.

Konuşmasının büyük bölümünü demokrasi ve özgürlük konularına ayıran Gauck, Hitler dönemi, 2. Dünya Savaşı ve komünist eski Doğu Almanya’yı arkasında bırakan Almanya’yı ‘demokrasi mucizesi ülke’ olarak niteledi. Gauck’un konuşması özellikle göçmenlere yönelik mesajları nedeniyle Berlin’deki siyasi yorumcular tarafından olumlu olarak değerlendirildi. Bu arada Cumhurbaşkanlığı Dairesi, Gauck’un ilk resmi yurtdışı gezisini gelecek hafta Polonya’ya yapacağını duyurdu. İki hafta önce Neonaziler tarafından öldürülen Türkler için düzenlenen devlet törenine katılan Gauck, tören sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le telefonlaşmış ve henüz hiç gitmediği Türkiye’ye en kısa zamanda resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini açıklamıştı.


XS
SM
MD
LG