Erişilebilirlik

Almanya'nın Yeni Dış Politikası Açıklandı


Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Münih'teki Güvenlik Konferansında konuşurken
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Münih'teki Güvenlik Konferansında konuşurken

Almanya dış politikasının ana hatlarını yeniden belirleme ve ilişkilerinde kalkınmanın eşiğindeki ülkelere öncelik verme kararı aldı. Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle tarafından hazırlanan ve hükümet tarafından kabul edilen yeni dış politika konseptine göre, Almanya bundan sonra küreselleşme sürecinde öne çıkan ülkelerle her alanda işbirliğini genişletmeyi hedefliyor.

Berlin’de yorumcular tarafından ‘Westerwelle doktrini’ olarak tanımlanan Alman dış politikasının yeni ana hatlarında, ABD ve AB ülkeleri ile olan geleneksel ve sıkı işbirliğininin bundan sonra da sürdürüleceği, buna paralel yeni ekonomik ve bölgesel güç olarak tanımlanan ülkelerle stratejik ortaklıklar kurulmasının amaçlandığı vurgulanıyor. Buna göre, Almanya önümüzdeki dönemde, bazı ekonomistlere göre dünya ekonomisinin en önemli aktörleri arasından yer alan Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkelerin yanısıra küreselleşmeyi şekillendirecek ülkeler olarak tanımlanan Türkiye, Meksika, Vietnam ve Kazakistan gibi ülkelerle de yeni işbirliği olanakları arayacak.

Dünyanın çok hızlı bir değişim içinde olduğunu ve ‘batının artık orkestrayı tek başına yönetmediğini anlaması gerektiğini’ savunan Dışişleri Bakanı Westerwelle, Almanya’nın yeni stratejik partner olarak hedeflediği ülkelerin ekonomik gelişmelerinin yanısıra bölgesel güç olarak uluslararası politikalarda da sorumluluk üstelenmeleri gerektiğini açıkladı. Muhalefet ve insan hakları örgütleri Almanya’nın yeni dış politika konseptinin ekonomik çıkarlar üzerine kurulduğunu ve Çin ve Kazakistan gibi insan haklarının çiğnendiği ülkelerle işbirliğinin belli sınırları olması gerektiğini savunurken, Almanya’yı ziyeret eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Alman Başbakanı Angela Merkel’le iki ülke arasında toplam 50 alanda işbirliğini kapsayan 2 milyar Euro’luk bir anlaşmaya imza attı. Almanya’nın Kazakistan’daki yeraltı zenginliklerinin değerlendirilmesinde önemli pay sahibi olması bekleniyor.

Bu arada Berlin’de başlayan Uluslararası Sebze ve Meyve Lojistik Fuarı 'Fruit Logistica'nın açılışına katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan amaçlarının Türkiye'yi dünyanın en güçlü ekonomileri arasına sokmak olduğunu ve 2023 yılında Türkiye'nin ihracatının 500 milyar dolar olacağını söyledi. Avrupa ülkelerindeki ekonomik krizi değerlendiren Çağlayan, Türkiye’nin alternatifleri olduğunu da savundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Alman Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrını eleştirdi ve bu politikanın Türkleri incittiğini söyledi.

Türkiye'nin partner ülke olduğu ve 37 şirketle katıldığı Uluslararası Sebze ve Meyve Lojistik Fuarı ''Fruit Logistica'', bu alanda dünyanın en önemli fuarı olarak biliniyor.


XS
SM
MD
LG