Erişilebilirlik

Almanya'nın Küçük İstanbul'u Tehlikede


'
'
Berlin Türkiye dışındaki en büyük Türk kenti sayılıyor. Türkiye’den gelen 200 bin kişinin yaşadığı Berlin’in, hatta Almanya’nın dünya çapında en tanınmış semtlerinin başında da şüphesiz Kreuzberg geliyor.

1960’lı yıllarda duvarlarla çevrili Batı Berlin’in bir ucunda, bakımsız binaları ve altyapı eksiklikleri nedeniyle Almanların oturmak istemediği bir yer olan Kreuzberg’e o dönemlerde Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak gelen onbinlerce kişi yerleşti. Birkaç yıl içinde Berlin'in ortasında bir küçük Türk şehrine dönüşen, Almanların ‘Küçük İstanbul’ olarak adlandırdıkları ve gettolaşmaya örnek gösterdikleri semt, duvarın yıkılması ve Berlin’in birleşmesini izleyen son yıllarda kentin merkezine en yakın ve gözde semt haline dönüştü.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00
Linki indirmek için

Bununla birlikte Türkiye’den Berlin’e ziyarete gelenlerin bile şaşkınlıkla izlediği ve kaldırımlarda paçalı donlarıyla mangal yakan Türk erkekleri, avlularda halı döven ev kadınları ve sokak aralarında top peşinde koşturan çocuk manzaraları giderek kayboldu. Kreuzberg artık alternatif yaşam tarzlarına olanak sağlayan çok kültürlü atmosferi, barları ve galerileri ile Berlin’e yaşamak için gelen sanatçıların, politikacıların ve sosyetik çevrelerin de bir numaralı adresi. Kreuzberg semtinde yaşayan kayıtlı 146 bin 130 kişinin yaklaşık üçte biri Türkiye kökenli. Semte yerleştikleri 1960’lı ve 1970’li yıllarda 250-300 Mark kirayla 100 metrekarelik evlerde oturanların en büyük şikayeti, Kreuzberg’de son yıllarda astronomik oranda artan kiralar.

Özellikle dükkan kiralarının son on yıl içinde ortalama yüzde 500’e varan oranlarda artması, Türk bakkallarının, kasapların, berberlerin şimdilerde barlara, lüks butiklere ve sanat merkezlerine dönüşmesine yol açıyor. Kreuzberg’in Türkiye kökenli sakinleri ise eski günleri özlüyor.

Kendisi de Kreuzbeg’de oturan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’de kira artışı nedeni ile Türk kökenli ve diğer göçmenlerin semti terk etmesi ile Kreuzberg’in kendine özgü atmosferini yitireceğini söylüyor.

Bu arada çoğunluğunu Türk kadın göçmenlerin oluşturduğu bir grup semt sakini kira artışlarını protesto etmek için bir eylem başlattı ve Kreuzberg’in en işlek meydanında gecekondu kurdu. Kreuzbergli eylemciler kiralar dondurulana kadar gecekonduda yaşamayı hedefliyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG