Erişilebilirlik

Tuğçe Albayrak Gözyaşlarıyla Uğurlandı


Frankfurt yakınlarında bir restoranda bir çete tarafından tacize uğrayan iki kızı kurtaran Türk asıllı genç kız, restoran çıkışında aynı çete tarafından dövülerek hastanelik edilmişti. Komadan çıkamayan genç kızın cenazesi bugün kaldırıldı. Alman basını Tuğçe’den ‘kahraman’ olarak söz ediyor

Gittiği bir restoranda tacize uğrayan iki genç kızı kurtarmak isterken uğradığı saldırıda hayatını kaybeden Tuğçe Albayrak bugün son yolculuğuna uğurlandı.

22 yaşındaki Tuğçe Albayrak’ın Waechtersbach kentindeki Türk İslam Kültür Derneği Camisi’ndeki cenaze törenine binlerce kişi iştirak ederken, törene Tuğçe’nin ailesinin yanısıra Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ve Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu ile birlikte çok sayıda milletvekili de katıldı. Ayetler eşliğinde yapılan törende Tuğçe Albayrak’ın babası Ali Albayrak ile annesi Sultan Albayrak taziyeleri kabul etti.

Tuğçe’nin cenazesinin olduğu tabutun üzerine beyaz duvak konulduğu, yanında ise Türk ve Alman bayrakları olduğu dikkati çekerken, cenaze törenine katılanların ‘O bir melek oldu’, ‘Her zaman kalbimizde yaşayacaksın’ ve ‘Bu olay hepimizin başına gelebilirdi’ şeklinde pankartlar açtıkları görüldü.

Tuğçe’nin naaşı namazın ardından, doğup büyüdüğü yer olan Salmünster kenti yakınındaki Müslüman mezarlığında toprağa verildi. Birçok televizyon haber kanalı cenaze törenini canlı yayınladı, ülkenin en çok satan gazetesi Bild ise “Almanya bir kahramana veda ediyor. Bugün hepimiz Tuğçe için ağlıyoruz” başlığı ile çıktı.

Tuğçe’nin saldırıya uğradığı McDonald’s restoranın yönetimi ise, gazetelere tam sayfalık taziye ilanı verdi. Şirket, Almanca ve Türkçe kaleme aldığı yazıda başkalarını koruduğu için hayatını kaybeden Tuğçe’nin ailesine başsağlığı diledi. Cenazeye katıılan Almanya Türk Toplumu Başkan Yardımcısı Osman Gün, Tuğçe Albayrak’ın ölümünün Alman kamuoyunda da büyük üzüntüye neden olmasını konunun politize edilmemesi ile de açıklıyor.

Tuğçe için ‘Federal Liyakat Nişanı’ girişimi

Öte yandan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Başbakan Angela Merkel’nin Tuğçe Albayrak’a Federal Liyakat Nişanı verilmesi konusuna olumlu baktığını açıkladı. Tuğçe’nin Federal Liyakat Nişanı’yla onurlandırılması için başlatılan kampanyaya şimdiye kadar 170 binden fazla kişi katıldı.

Topluma yararı dokunan kişilere verilen Federal Liyakat Nişanı, Almanya’da Cumhurbaşkanı tarafından verilen en büyük onur ödülü olma özelliğini taşıyor ve şimdiye dek sadece bir kişiye ölümünden sonra verildi. 2009 yılında Münih yakınlarındaki benzer bir olayda Dominik Brunner adlı işadamı, dört genci korumak istediği için iki Alman saldırgan tarafından öldürülmüştü.

Tuğçe Albayrak 15 Kasım’da arkadaşlarıyla yemek yediği restoranın tuvaletinde Sırp kökenli gençler tarafından taciz edilen 2 Alman genç kıza yardım edip, onları kurtardıktan sonra, restorandan çıkışta gruptan bir genç tarafından darbedilmişti.

Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan ve beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Albayrak’ın beyin ölümü 26 Kasım’da gerçekleşmişti, bağlı bulunduğu cihazlar ise ailesinin isteği üzerine 29 Kasım'da kapatılmıştı. Tuğçe, cihazların kapatıldığı gün 23 yaşına basmıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG