Erişilebilirlik

Almanya’nın Birleşmesinin Yıldönümünde Merkel’e Protesto


İki Almanya’nın 3 Ekim 1990 tarihinde birleşmesinin 26’ncı yıl kutlamaları gergin bir atmosferde ve yoğun güvenlik önlemlerinin gölgesinde geçti. Her yıl Almanya’nın başka bir şehrinde düzenlenen merkezi kutlamalar bu sene Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’de gerçekleşti.

Yaklaşık iki yıldır her Pazartesi binlerce kişinin katılımıyla gösteriler düzenleyen İslam ve yabancı düşmanı Pegida’nın kurulduğu Dresden, Almanya’da aşırı sağın en güçlü olduğu bölgelerin başında geliyor. Geçen Salı gecesi kentteki Fatih Camisi’ne ve Uluslararası Kongre Merkezi’ne düzenlenen bombalı saldırılardan sonra kent merkezi tamamen güvenlik altına alındı ve 2 bin 600 civarında polis görev yaptı. Güvenlik birimleri can kaybının yaşanmadığı cami ve kongre merkezine yönelik saldırıların 3 Ekim kutlamalarını hedefleyen ve yabancı düşmanı motivasyonlu olduğunu açıklamış ve önlemlerin en yoğunşekilde artırılacağını duyurmuştu.

Buna rağmen resmi şenlik alanına girmeyi başaran Pegida taraftarları törene katılan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel’e hakaret içeren sloganlar attılar. Göstericilerin özellikle Merkel’in konuşması sırasında ‘vatan haini’ şeklinde sloganlar attıkları ve sürekli ıslık çaldıkları dikkat çekti. Son zamanlarda seçimlerde büyük başarı yakalayan Almanya için Alternatif Partisi AfD ve diğer aşırı sağ çevreler, Angela Merkel’in liberal mülteci ve İslam politikaları nedeniyle Almanların çıkarlarına uygun olmayan politikalar izlediğini savunuyor. Resmi kutlamalarda söz alan Cumhurbaşkanı Gauck, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Başbakan Merkel gösterilerle ilgili konuşmazken, iki Almanya’nın birleşmesi ile ilgili demokrasi ve bireysel hak ve özgürlükler vurgusu yaptılar. Merkel, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesini geçmiş yıllarda benzersiz bir başarı hikâyesi olarak nitelendirdi.

Birleşmeden sonra Doğu Almanya’nın altyapısı tamamen yenilendi ve bölgeye yüz milyarlarca Euro yardım aktı. Ancak sosyolog Murat Çakır gibi çok sayıda uzman, işsizliğin batıdakine göre hala iki kat daha fazla olması ve özellikle doğulu gençlerin batıdaki eyaletlere göç etmelerinin sürmesi nedeniyle Doğu ve Batı arasındaki uçurumun sürdüğünü savunuyor.

Soğuk Savaşın simgesi Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılmasının ardından o dönemdeki komünist Doğu Almanya Cumhuriyeti’nin, yapılan anlaşmalar sonrasında kendini fes etmesi ve demokrasiyle yönetilen Federal Almanya Cumhuriyeti’ne katılma kararı ile iki Almanya 3 Ekim 1990 tarihinde birleşmişti.

Bu arada kamuoyunda İslam hakkındaki önyargıları ortadan kaldırmayı amaçlayan camiler, gün boyunca kapılarını diğer dinlerin mensuplarına da açtı ve özel etkinlikler düzenledi. Almanya'da 1997'den beri her yıl 3 Ekim'de düzenlenen Açık Kapı Günü'nde camilerdeki yetkililer, İslam hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin sorularını yanıtlıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG