Erişilebilirlik

Almanya'nın Afganistan Görevi Sona Eriyor


Başbakan Angela Merkel Afganistan'daki Alman askerlerini ziyaret ederken
Başbakan Angela Merkel Afganistan'daki Alman askerlerini ziyaret ederken

4 bin 200 kişilik kuvvetini Trabzon üzerinden çeken Almanya askeri misyonun sona ermesinden sonra da 850 asker bırakacak ve yaklaşık 430 milyon Euro tutarında yıllık yardım yapacak

Önümüzdeki günler Afganistan’ın geleceği açısından kritik önem taşıyan yeni bir sürecin başlangıcı olacak. 11 Eylül 2001'de Amerika'ya düzenlenen terör saldırılarından sonra dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından Taleban rejimine ve el-Kaide'ye karşı başlatılan savaşta NATO’ya bağlı olarak devreye giren Uluslararası Güvenllik Destek Kuvveti İSAF'ın 13 yıllık görevi 31 Aralık 2014 gecesi sona eriyor.

Resmi işlevi ‘Afganistan'da güvenlik ve barışı korumak’ olan İSAF kapsamında ülkeden çekilen yabancı birlikler arasında Alman askerleri de yer alıyor.

Almanya, İSAF kapsamında Afganistan’ın yeniden yapılanması için en büyük katkıyı veren ülkelerin başında yer aldı. NATO misyonunun şu son günlerinde halihazırda 1200 Alman askeri Alman ordusunun ülkedeki komuta merkezi Mezar-i Şerif’ten ayrılma hazırlıklarını sürdürüyor.

Almanya ordusu muharip birliklerini çekme sürecinde Trabzon'u kullanmış, Afganistan'da bulunan askeri araç ve malzemele uçaklarla Trabzon Limanı’nda oluşturulan Lojistik Aktarma Noktası’na, buradan da gemilerle Almanya'ya taşınmıştı.

İSAF bünyesinde yıllık ortalama 4 bin 200 askeri Afganistan’da konuşlanan Almanya, ülkenin kalkınması amacıyla askeri görevin sona ermesinden sonra da yaklaşık 430 milyon Euro tutarında yıllık yardım planlıyor. 31 Aralık 2014 itibariyle askeri operasyon görevi sona ererken, yeni yıldan itibaren ise Afgan polislerine eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek üzere ülkede 850 Alman askerinin kalması öngörülüyor.

Gene NATO liderliğinde planlanan 'Resolute Support', yani 'Kararlı destek' adlı bu misyona ilk başta 600 Alman askerin destek vereceği açıklanmıştı, ancak Afgan yetkililerden gelen talep üzerine söz konusu sayı 850’ye çıkarıldı. Afganistan uzmanları ISAF’ın sona ermesiyle başta Amerikan ve Alman askerlerin Afganistan'ı terketmesinin ardından, ülkenin birçok bölgesinde güvenlik durumunun yeniden kötüleşeceğine ve Taliban’ın yeniden güçleneceğine kesin gözüyle bakıyorlar.

Özellikle kırsal kesimlerde Taliban’ın mağlup edilemediği belirtilirken, sadece bu yıl 6 binin üzerinde Afgan polis ve askerinin terörist saldırılarda öldüğü belirtiliyor. 13 yıllık İSAF misyonu sırasında çeşitli çatışma ve saldırılarda 55'i Alman olmak üzere 3400 yabancı asker de yaşamını yitirmişti.

İki hafta önceMezar-ı Şerif'te konuşlu bulunan Alman birliğini ziyaret eden Federal Savunma Bakanı von der Leyen de, ülkedeki durumun kırılgan olmaya devam ettiğini ve Alman birlikler tarafından Afgan polis ve askerlerine eğitim ve danışmanlık verilecek olmasının bu açıdan doğru bir karar olduğunu söylemişti.

Alman kamuoyu ise Alman ordusunun askeri operasyonlara katıldığı İSAF misyonunun sona ermesinden memnun. Yapılan güncel bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 60’ı İSAF misyonunun başarısız olduğunu söylerken, ‘Alman askerleri gitmeseydi daha iyi olurdu’ diyenlerin oranı ise yüzde 80. Almanların Afganistan’daki angajmanı konusunda kırılma noktası 2009 yılında bir Alman albayın emriyle düzenlenen hava saldırısı olarak akıllarda kaldı.

Taleban tarafından kaçırılan iki yakıt tankerinin havadan bombalanması sonucunda, söz konusu alanda bulunan çoğunluğu çocuk en az 50 sivil yaşamını yitirmişti. ‘Kunduz bombardımanı’ ve yol açtığı ölümler Almanya’da büyük tepkilere neden olmuş, kamuoyunda misyona destek hızla azalırken, olayın Berlin'de yol açtığı siyasi sarsıntı dönemin savunma bakanı ve genelkurmay başkanının istifasına yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG