Erişilebilirlik

Almanyalı Müslümanlardan Terör Protestosu


Almanya'da İslam karşıtı PEGIDA grubu, Müslüman toplum tarafından geçtiğimiz günlerde Köln'de protestto edilmişti
Almanya'da İslam karşıtı PEGIDA grubu, Müslüman toplum tarafından geçtiğimiz günlerde Köln'de protestto edilmişti

Almanya'da çok sayıda Müslüman çatı kuruluşu, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan ve 12 kişinin can verdiği terör saldırısını protesto amacıyla önümüzdeki hafta geniş çaplı bir miting ve basın çalışanları ile dayanışma eylemleri yapma kararı aldı

Almanya'da çok sayıda Müslüman çatı kuruluşu, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan ve 12 kişinin can verdiği terör saldırısını protesto amacıyla önümüzdeki hafta geniş çaplı bir miting ve basın çalışanları ile dayanışma eylemleri yapma kararı aldı.

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada, Salı günü Berlin'de saldırıya tepki göstermek ve Almanya toplumunun bölünmesine karşı Müslümanların çağrısı ve Katolik ve Protestan kiliseleri ile Yahudi cemaatinin desteği ile kitlesel bir miting düzenleneceği duyuruldu.

Merkel'den destek

Berlin’in simgesi Brandenburg Kapısı’nda yapılması planlanan mitinge Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel de katılacak. Miting fikrini ilk olarak ortaya atan Sigmar Gabriel Paris’deki terör eylemi sonrasında ‘Almanya ve Avrupa'da barışçı ve demokratik bir arada yaşam için’ birlikte gösteri yapma çağrısında bulunmuştu. Merkel ise bugün yaptığı açıklamada Berlin’de ortak bir dayanışma mitingi düzenlenmesi halinde buna katılacağını söyledi. Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşları dün Köln’de yaptıkları ortak açıklamada Almanya'daki Müslümanların bu tarzda bir miting hazırlamayı planladıkları duyurulmuştu. İslam Kültür Merkezleri Birliği Genel Sekreteri Seyfi Öğütlü amaçlarının diğer dinlerin temsilcileri ile de birlikte bir kez daha terörü kınamak olduğunu açıkladı.

İslam Toplumu Milli Görüş sözcüsü Murat Gümüş Almanya’daki Müslümanların da katılacağı geniş çaplı bir mitingin İslam dininin şiddetle bağdaştırılamayacağını vurgulamak açısından önemli olduğunu, ancak zaten terörü reddettikleri için teröre mesafe koymak gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.

“Fikir özgürlüğü önünde siper”

Öte yandan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, Fransa'daki terör olaylarına tepki olarak Almanya'daki yayınevleri, redaksiyon binaları ve televizyon stüdyoları önlerinde uyarı nöbeti eylemi yapma kararı aldı. DİTİB'li yöneticiler ve din görevlilerinin katılacağı uyarı nöbetleri Almanya genelinde 16 Ocak Cuma günü gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili yazılı açıklamada, ‘Ülkemizdeki bütün Müslümanları, dini temsilcileri, siyasileri, bütün gazetecileri ve bütün vatandaşları bizimle birlikte omuz omuza medya kurumlarının önünde dolayısı ile basın ve fikir özgürlüğü önünde siper olmaya davet ediyoruz.‘ sözleri yer aldı.

Almanya’da da terör korkusu

Focus Dergisi Alman güvenlik birimlerinin Paris'teki saldırı sonrasında Alman gazetelerine benzer terör saldırıları olabileceği şeklinde uyarıda bulunduğunu ve teyakkuza geçtiğini duyurmuştu. Konuyla ilgili yazıda olası eylemcilerin, çok yüksek kurban sayısını, maksimum oranda altyapısal ve ekonomik zararı‘ hedefleyebileceği öne sürülmüştü. Bu arada Der Spiegel dergisi de Federal Emniyet Teşkilatı’nın ülke çapında radikal İslamcıları ve onların çevrelerindeki kişileri çok daha yakından izlenmeye aldığını duyurdu. Güvenlik yetkililerinin Almanya'da saldırı düzenleyebileceğinden şüphelenilen 260 radikal İslamcı yaşadığından yola çıktığını aktaran dergi, bir saldırı olabileceğine dair somut bilgilerin ise olmadığını yazdı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG