Erişilebilirlik

Almanya’da YSK Kararına Tepkiler Devam Ediyor


Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararına tepkiler Almanya’da sürüyor. Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın açıklamalarından sonra, Federal Meclis Dışişleri Komitesi Başkanı Norbert Röttgen alınan kararı eleştirdi. "YSK’nın kararı toplumunun bölünmesine ve seçmenlerin aldatıldıklarını düşünmeleri nedeniyle gerilimin tırmanmasına neden olabilir" diyen Röttgen, seçimin iptalinin Türkiye’yi AB’den biraz daha uzaklaştırdığını da savundu.

CDU’lu politikacı, "Üyelik müzakereleri artık şimdiye dek olduğunundan çok daha soğuk bir buzlukta" dedi. Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Almanya'nın muhalefetle dayanışma içinde olduğunu ve sivil topluma desteğini sürdüreceğini açıkladı. "Seçimin iptal edilmesi Türkiye'de demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri açısından ciddi bir gerilemedir" diyen Roth, AB müzakerelerinin kesilmesine karşı olduğunu da kaydetti.

SPD’li siyasetçi bu konudaki görüşünü "Katılım müzakereleri Türkiye’deki gelişmeleri etkileyebilmek için elimizde bulunan son olanak. Erdoğan’a Türkiye’ye AB kapılarını kapatma iyiliğini göstermemeliyiz. Toplumun eskiden olduğu gibi büyük bir bölümü yüzünü Avrupa’ya dönmüş durumda. Özellikle genç nesli hayal kırıklığına uğratmamalıyız. Onlara karşı bir sorumluluğumuz var" şeklindeki sözlerle ifade etti. Hıristiyan Demokratların, muhafazakarların ve milliyetçi muhafazakarların oluşturduğu Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) Avrupa Komisyonu başkan adayı da olan Hıristiyan Demokrat (CSU) siyasetçi Manfred Weber, Türkiye’yle müzakerelerin kesilmesini istedi. "Türkler ve Kürtlerle iyi bir ortaklık ve komşuluk hedefliyoruz. Ancak bölge Avrupa’ya ait değil. Bizi birleştiren hiç bir ortak nokta da yok" dedi. Weber daha önce yaptığı açıklamalarda da, Komisyon Başkanı olması durumunda Türkiye’yle müzakereleri sonlandıracağını açıklamıştı.

YSK’nin kararını eleştirenlere Federal Cuımhurbaşkanı Frank Walter Steienmeier de katıldı. Salı akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapan Steinmeier, "Türkiye'nin geleceğine ve demokratik değerlere büyük değer veren biri olarak YSK'nın İstanbul seçimlerini tekrar etme kararından ciddi endişe duyuyorum" dedi ve YSK'nın seçimlerin geçersiz sayılmasını gerektirecek ikna edici bir gerekçe ortaya koymadığını öne sürdü.Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise "Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı tavır ve verdiği karar, bizim açımızdan şeffaf değil ve anlaşılmaz" diyerek, Federal Hükümet açısından önceliğin, demokratik ilkelere uyulması ve şeffaf seçim koşulları olduğunu kaydetmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG