Erişilebilirlik

Almanya’dan Yeni Gözaltılara Tepki


Almanya Dışişleri Bakanlığı, sadece Alman vatandaşlığı olan Türk kökenli bir çiftin İstanbul’da gözaltına alındığını açıkladı. Düzenlenen bir basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren bakanlık sözcüsü Martin Schaefer ellerindeki bilgilere göre evli olduğu tespit edilen çiftin hafta sonunda gözaltına alındıktan sonra, birinin yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldığını, diğerinin gözaltında tutulmasının sürdüğünü bildirdi.

Bakanlık sözcüsü gözaltına alınmanın Türk yetkililer tarafından doğrulanmadığını söylerken, çiftin FETÖ kapsamında mı yoksa başka bir soruşturma kapsamında mı gözaltına alındığı konusunda bilgi aktarmadı. İki hafta önce Antalya Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Alman vatandaşı Türk kökenli bir çift FETÖ soruşturması çerçevesinde gözaltına alınmış, ancak bir süre sonra serbest bırakılmış, olay iki ülke arasındaki siyasi tansiyonun daha da yükselmesine yol açmıştı.

Yeni gözaltı olayını değerlendiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Türkiye'ye sadece tatil yapmaya gidenlerin keyfi tutuklanmaları kabusu sürüyor" dedi. Yeni gözaltılara rağmen Türkiye'ye resmi bir seyahat uyarısı yapılmayacağını, ancak güncellenen seyahat bilgilendirmesinde turistlere Türkiye'de tehlikelerin varlığınının vurgulandığını belirten Schaefer, "Türkiye’ye gitmeyi planlayan her kişinin gözaltına alınabileceğini unutmaması gerekir" şeklinde görüş belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı, internet sayfasındaki Türkiye ile ilgili seyahat uyarısını geçen hafta başında güncelleyerek, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra çok sayıda Alman vatandaşının gözaltına alındığına dikkat çekmiş ve bu tür uygulamalardan özellikle Türkiye'de özel veya kişisel bağı olan Alman vatandaşlarının, ayrıca Alman ve Türk vatandaşlığı olan kişilerin etkilenebileceğini öne sürmüştü.

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya’da seçimler öncesinde Almanyalı Türkler ile Almanya'ya seyahat etmeyi düşünen Türkleri, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı dikkatli olmaları yönündeki uyarısına tepkiler haftanın ilk gününde de sürdü. AB Komisyonu Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Komiseri, Hristiyan Demokrat CDU’lu politikacı Günther Oettinger "Türkiye’nin yaptığı bir seyahat uyarısı değil, sadece garip ve kabul edilemez bir açıklama" dedi. Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin sona erdirilmesi yönündeki talepleri de yorumlayan Oettinger, "Müzakereleri kesmek sadece Erdoğan’ın işine gelir. O zaman suçu bize atabilir. Bu fırsatı vermeyelim" ifadelerini kullanırken, bu yönde bir girişimin AB içinde çoğunluğun desteğini bulacağına inanmadığını da belirtti.

Sosyal demokrat SPD’nin başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye’nin Almanya’ya yönelik seyahat açıklamasının ardından , "Ankara'daki hükümet ölçüyü kaçırıyor. Almanya, aşağılamayı kabul edecek bir ülke değildir" diyerek, bir kez daha müzakerelerin sonlandırılmasını istemişti.

Bu arada Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, 15 Temmuz sonrasında 250 diplomatik pasaport ve 365 ‘gri pasaport’ olarak da bilinen hizmete bağlı pasaporta sahip toplam 615 Türk vatandaşının Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Bakan de Maiziere, başvuruların diğer normal başvurular gibi yasalar ve hukuka uygunluk açısından değerlendirdiğini de söyledi. Bundan kısa süre önce Alman medyasında çıkan haberlerde, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 6 bin 700'den fazla Türk vatandaşının Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğu iddialarına yer verilmişti.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG