Erişilebilirlik

Almanya'dan Türkiye'deki Muhaliflere Siyasi Sığınma Teklifi


Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon ve sonrasındaki tutuklamalarla, HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınıp tutuklanmalarına yönelik Almanya’dan gelen tepkiler dinmiyor; hatta eleştirilerin dozu giderek artıyor. Nitekim Alman Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının fes edilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin "hızlı bir şekilde diktatörlüğe dönüştüğünü" öne sürdü.

Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, Almanya’nın Türkiye’ye yaptırım planlamadığını açıkladı. "Şu anda gerekli olan Türkiye’ye karşı açık ve ortak bir duruş" diyen Seibert, diyalog kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu söyledi. Seibert Türkiye’nin idam cezasını yeniden yürürlüğe koymasının Avrupa Birliği ile yürütülen üyelik görüşmelerinin durdurulmasını kaçınılmaz kılacağını da açıkladı.

Öte yandan Federal Dışişleri Bakanlığı Türkiye'de kendilerini baskı altında hissedenlere gerekirse Almanya'ya iltica başvurusu yapma imasında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Türkiye'deki tutuklama dalgasına işaret ederek, "Türkiye'deki muhalifler bilmelidir ki, Alman hükümeti kendileri ile dayanışma içindedir" dedi. Almanya’nın siyasi olarak takibata uğrayan herkese açık bir ülke olduğunu belirten Roth, Alman İltica Yasası'nın sadece bilim insanları ya da gazeteciler için sınırlı olmadığını, siyasi baskı altındaki başka insanların da Almanya'ya iltica başvurusunda bulunabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sert bir dille eleştiren Roth, Türkiye'de olup bitenlerin, Avrupa'nın paylaştığı hukuk devleti, demokrasi ve basın özgürlüğü gibi ortak değerlerle ilgisi kalmadığını öne sürdü.

İncirlik yeniden gündemde

Öte yandan terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik Üssü’nde konuşlu Alman askerleri ve Tornado tipi keşif uçaklarının görev süresinin uzatılması bu hafta Alman Parlamentosu’nun gündemine gelecek. Perşembe günü yapılacak oylamada tezkerenin hükümet partilerinin oyları ile uzatılmasına kesin gözüyle bakılırken, muhalefet Türkiye’de yaşanan son gelişmelere paralel İncirlik’e alternatif üs tartışması yeniden gündeme getirdi. Ana muhalefet Yeşiller ve Sol Parti, Alman askerlerin İncirlik Üssü’ndeki varlığını tartışmaya açarken, hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, "Eğer Başbakan ve Savunma Bakanı’nın acil durumlarda hızlı karar verebilecek ve Türkiye’ye bağımlı kalmayacak olası bir seçeneği varsa, bunu memnuniyetle karşılarım" diyerek, SPD’de de İncirlik konusunun tartışmada olduğunu ifade etti.

Alman ordusunun eski Genelkurmay Başkanı Harald Kujat da Türkiye'deki gelişmelere işaret ederek İncirlik'teki Alman askerlerinin görev süresinin uzatılmasına karşı çıktı. Mülteci anlaşmasıyla ilgili olarak Türkiye'ye taviz verildiğini iddia eden Kujat, "Ben olsam misyonun uzatılmasına elbette 'hayır' derdim" şeklinde görüş belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG