Erişilebilirlik

Almanya ve Fransa'dan Trump’a Yanıt


Germany France
Germany France

Almanya Başbakanı Angele Merkel Avrupa’nın kaderinin Avrupa’nın elinde olduğunu söyledi.

Merkel, bu açıklamayı Trump’ın İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından diğer ülkelerin de AB’den ayrılacağına inandığını söylemesi sonrası yaptı.

Merkel, “biz Avrupalılar kaderimizi kendi ellerimizde tutuyoruz” ifadesini kullandı.

Trump’ın mülteci politikası konusundaki eleştirileri ilgili olarak da Merkel, Başkan’ın yemin törenini bekliyorum, sonra tabi ki onunla her seviyede çalışacağız” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande de konu ile ilgili Paris'te açıklamalar yaptı.

Hollande "Avrupa, transatlantik işbirliğini devam ettirmeye hazırdır ancak bunu Avrupa'nın çıkarları ve değerleri doğrultusunda yapacaktır" dedi. Hollande ayrıca "Avrupa'nın kimsenin kendisine ne yapması gerektiğini söylemesine ihtiyacı yoktur" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande NATO ile ilgili olarak da "Bu birlik üye ülkelerin kendilerini savunma kapasitelerini kollektif bir şekilde güçlendirmek adına kuruldu. NATO ancak tüm tehditler bertaraf olduğunda geçerliliğini yitirir" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI JOHN KERRY DE TEPKİ GÖSTERDİ

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de Donald Trump'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ilgili değerlendirmelerini eleştirdi. John Kerry "Trump'ın Merkel'i mülteciler konusunda eleştirerek bir başka ülkenin politikasına müdahale etmesi uygun bir davranış değil" açıklamasını yaptı.

Trump, İngiltere’den The Times ve Almanya’dan Bild gazetelerine verdiği demeçte Merkel’i tanımadığını, kendisiyle hiç görüşmediğini, önceleri Merkel’e çok saygı duyduğunu, "mükemmel bir lider" diye düşündüğünü belirtti, ancak Trump Alman Başbakanının sığınmacılar politikasını sert sözlerle eleştirdi.

Trump, "Bence Merkel kaçakları ülkeye almakla felaket bir hata yaptı. Kimse bu insanların nereden geldiğini dahi bilmiyor. Yani bence çok büyük, çok kötü bir hata bu. Merkel’le görüşeceğim. İnsanlar hata yapar" yorumunda bulundu.

AB’nin ABD’yi ticarette zayıflatmak için kurulduğunu öne süren Donald Trump, birliği Almanya'nın bir ‘aracı’ olarak nitelendirdi ve "Bu yüzden İngiltere'nin buradan çıktığı için çok akıllı olduğunu düşündüm'' ifadesini kullandı.

Steinmeier: Trump'ın sözleri şaşkınlık yarattı

Trump’ın sözleri Alman siyasetinde ve ekonomi çevrelerinde tepkilere neden oldu. Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Trump’ın özellikle NATO'nun artık ‘köhnemiş bir kurum’ olduğu şeklindeki yaklaşımının "Brüksel’de ve bir çok başkentte şaşkınlık ve endişeye yol açtığını" söyledi. Müstakbel ABD Başkanı’nın düşüncelerinin Amerikan politikasına nasıl yansıyacağını merak ettiğini söyleyen Steinmeier, Trump’ın ABD'de faaliyet gösteren Alman otomotiv firmalarına ülkede üretim zorunluluğu getirmeyi planladığı şeklindeki sözleri hakkında ise, "Ben ABD yönetimin uluslararası hukuk kurallarına ve yapılan anlaşmalara bağlı kalacağını düşünüyorum" şeklinde görüş belirtti.

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise, "Trump’ın demecinde söylediklerini değerlendirmek yerine, Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra yapacaklarını beklemek gerekli" dedi. Seibert, Başbakan Merkel’in Trump röportajını ilgiyle okuduğunu, bahsedilen konular hakkındaki görüşlerinin de kamuoyu tarafından bilindiğini açıkladı.

Donald Trump’ın demecinde Alman otomotiv devlerinin Meksika’da üretim yapmalarını eleştirmesi ve istihdamı Amerika'ya geri getirmeyenleri yüksek vergi ödemekle tehdit etmesi de Alman ekonomi çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Volkswagen ve Audi gibi tröstlerin temsilcileri, Trump’ın sözlerini "serbest piyasaya müdahale’ olarak yorumlarken, söz konusu şirketlerin Meksika’ya yönelik uzun vadeli yatırımları olduğu, bunların iptalinin Alman ekonomisini ve piyasaları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundular. Geçen yıl emisyon skandalına imza atan Alman Volkswagen’in marka direktörü Herbert Diess, Meksika’da üretime devam edeceklerini, ama buna karşılık ABD’deki Tennessee fabrikasındaki kapasitelerini de artırabileceklerini açıkladı. Alman İşadamları Birliği ise, Donald Trump'ın uygulayacağını ilan ettiği korumacı politikaların ihracat odaklı Alman ekonomisine zarar verebileceğini ve oluşacak siyasi belirsizlikler karşısında, büyümenin olumsuz etkilenebileceğini öne sürdü.

Trump: Almanya ile gurur duyuyorum

Bu arada Trump, Bild gazetesine Almanya ile ilgili özel anı ve düşüncelerini de anlattı. Dedesi Alman olan Trump, Almanya’yı ziyaret ettiğini ve ülkenin kendisi için özel bir yeri olduğunu söyleyerek, "Almanya’yla gurur duyuyorum. Dedemin kenti Bad Dürkheim, değil mi? Gerçek Almanya orası. Ben Almanya’yla gurur duyuyorum. Almanya’yı seviyorum" şeklinde konuştu. Trump’ın Başkan olarak ilk Almanya ziyaretinin, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’daki G-20 Zirvesi kapsamında gerçeklesmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG